Naučte sa kombinovať farby ako profesionál

Čo sa týka citu pre módu a štýl existujú dva typy ľudí. Tí ktorí sa už narodili s tým, že im kombinovanie farieb ide doslova s ľahkosťou a tí ktorí pri obliekaní, len bezradne pozerajú a netušia čo majú s čím skombinovať, aby to vyzeralo ako tak nositeľne. Ak aj vy patríte k tým bezradným "stvoreniam", pre ktorých je kombinovanie farieb španielska dedina poďte sa s nami pozrieť na jednoduchý manuál po ktorom už budete presne vedieť ako máte postupovať.

K tomu aby sme vám správne vysvetlili postup kombinácie farieb v outfite si vezmeme na pomoc farebné koleso. Je to jednoduchá pomôcka, ktorú využívajú pri práci nielen módni dizajnéri a stylisti, ale aj bytoví dizajnérí, maliari a všetci tí, pre ktorých je výber tých správnych farieb naozaj dôležitý.

Základné rozdelenie farieb

Najskôr sa pozrime na základné rozdelenie farieb. Je to dôležité na to, aby ste neskôr pochopili miešanie a kombinovanie jednotlivých odtieňov. Rozlišujeme neutrálne, primárne, sekundárne a terciálne farby.

kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso

Medzi neutrálne farby patrí čierna a biela nakoľko ich môžeme kombinovať s akoukoľvek inou farbou. K týmto farbám môžeme pridať ešte béžovú, ktorá sa tiež hodí k väčšine farieb.

Primárne farby sú modrá, červená a žltá. Sú to základné farby, ktoré nemôžu byť vyrobené zmiešaním iných farieb.

Ak niektoré z týchto troch farieb zmiešate medzi sebou v určitom pomere získate ďalšie farby. Tie nazývame sekundárne. 

Terciálne farby bežne nazývané aj odtiene získame, ak k základnej farbe primiešame niektorú zo sekundárnych farieb. Takýmto spôsobom môžeme docieliť množstvo odtieňov.

Začíname kombinovať farby

Poďme sa ale pozrieť na to, ako tieto farby a ich odtiene kombinovať pri výbere oblečenia. Najjednoduchší spôsob je kombinovať farby z jednej farebnej rodiny. Čo to znamená? Zoberte si nejakú farbu na farebnom kolese a k tomu pridajte jednu farbu na ľavo a jedno farbu na pravo. Dostanete zoskupenie troch farieb z rovnakej farebnej rodiny. Ak v rámci vášho outfitu použijete tieto tri farby, určite tým nič nepokazíte. Je to veľmi príjemné, harmonické zoskupenie, ktoré bude spolu skvelo ladiť.

 kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso

Kombinácia kontrastných farieb

Ďalšou možnosťou je kombinovať kontrastné farby. Je to už o čosi náročnejšie na správny výber kontrastnej farby, aby ste nepôsobili nevkusne a gýčovo, ale výsledok rozhodne stojí za to, aby ste mu venovali trochu vašej snahy. Na vysvetlenie si tiež pomôžeme farebným kolesom. Vyberte si akúkoľvek farbu na farebnom kolese a tá ktorá je oproti nej je jej kontrastná farba. Tieto dve farby sú svojimi protikladmi, ktoré sa priťahujú a spolu vyzerajú naozaj dobre.

 kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso

Kombinácia viacerých farieb

Pre tých pokročilejších, alebo tých ktorí si trúfnu kombinovať vo svojom outfite aj viac farieb mám tiež jednoduchý návod ako na to. V tomto prípade platí pravidlo rovnoramenného trojuholníka. Opäť si zoberme na pomoc farebné koleso. Kombinovať spolu môžete tie farby, ktoré sa nachádzajú na cípoch rovnoramenného trojuholníka. Alebo ich postavenie na farebnom kolese je od seba rovnomerne vzdialené/ delí ich rovnaký počet dielikov/.

kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso

Treba si však uvedomiť,  že vedieť kombinovať tri farby je už predsa len náročnejšie. Preto by ste si mali dať pozor, aby ste nevyzerali ako z cirkusu. Tu by sme vám na začiatok skôr odporúčali kombinovať dve farby s nejakou neutrálnou, či už bielou, alebo čiernou farbou. Prípadne nesiahať po veľmi sýtych farbách, ale zvoliť radšej nejaké ich jemnejšie pastelové odtiene, ktoré nepôsobia až tak rušivo.

Kombinujeme farebné odtiene

Ak už zvládnete tieto základné princípy a pochopíte postup výberu farieb, nič vám nebráni v tom, aby ste takpovediac postúpili na vyššiu úroveň a začali pracovať s odtieňmi. Ako ste si na predchádzajúcich farebných kolesách mohli všimnúť  neobsahovali až tak veľa farieb.  Skôr tie základné farby, aby sme vás príliš nezmiatli množstvom použitých farieb.  Z každej farby môžeme však získať ešte oveľa viac ak ju zjemníme bielou, alebo šedou a vytvoríme tak množstvo jemnejších farebných odtieňov. Tak ako je to zobrazené na tomto kolese.

Potom môžeme outfit vyskladať takpovediac tón v tóne. Zoberieme si napr. výraznú modrú a všetky časti nášho outfitu doplníme rôznymi jemnejšími odtieňmi tejto farby až po bielu. Takto vyskladaný outfit pôsobí veľmi elegantne a štýlovo.

Aj pri kombinovaní viacerých farieb v rámci outfitu môžeme využiť jemnejšie odtiene. V tomto prípade postupujeme podľa rovnakých pravidiel s ktorými ste sa oboznámili vyššie. Stačí keď si napríklad zoberieme jednu výraznú farbu a skombinujeme ju s kontrastnou farbou v nejakom jej jemnejšom odtieni. Alebo spolu skombinujeme farby príbuzné a vytvoríme jemný pastelový outfit. Všetko závisí od toho čo chceme docieliť.

Rovnako môžeme vytvoriť outfit z viacerých farieb tak, že použijeme iba jednu farbu, ktorá bude pre daný outfit dominantná a doplníme ju neutrálnymi farbami napríklad bielou a čiernou, alebo bielou a béžovou, ktoré celý outfit iba doladia.

 

kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso  kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso

Na záver už iba malé odporúčanie pre vás. Vytlačte si farebné koleso a dajte si ho do skrine, alebo kľudne aj do kabelky. Vždy keď si budete vytvárať outfit, či už doma, alebo si budete nakupovať oblečenie v obchode môžete si takto ľahko skontrolovať, či sa vám zvolené farby k sebe hodia. Postupom času získate takú prax v kombinovaní farieb, že farby na vašom outfite zladíte rýchlo, ľahko a lepšie ako profesionál.

 

Farebne zladené outfity z tentation.sk

Teraz keď sme si vysvetlili ako farby správne kombinovať dávame vám do pozornosti našu novú letnú kolekciu. Mysleli sme na to aby ste s kombinovaním farieb nemali veľa práce a nemuseli vhodné oblečenie dlho a pracne hľadať. V ponuke eshopu sme pre vás pripravili jednofarebné letné modely, ktoré môžete medzi sebou dokonale kombinovať. Dlhé aj krátke letné šaty prípadne štýlový overal môžete krásne skombinovať s jednofarebnými elegantnými sakami. Rovnako tak vzdušné letné blúzky a topy z našej ponuky môžete skombinovať so širokými nohavicami, alebo dlhou letnou sukňou. Je len na vás čo práve preferujete. Skoro všetky produkty sú v rovnakej, alebo podobnej farebnej palete takže si môžete vytvoriť outfit tón v tóne, kombináciu opačných farieb, alebo aj outfit zložený s farieb vedľa seba. Za všetky možnosti tu pre vás máme niekoľko inšpirácii.

  kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso

 kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso

kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso kombinovanie farieb, farebné kombinácie, ladenie farieb, ako kombinovať farby, farebné koleso 

Autor: Alila 

Foto zdroj:winknpout.wordpress.com