5 skvelých tipov: ako nájsť dokonalý kardigan do vášho jesenného šatníka

Kardigan je neoddeliteľnou súčasťou dámskeho šatníka, a to najmä v chladnejšom jesennom období. Nielenže pridáva vrstvu tepla a pohodlia, ale je tiež univerzálnym odevom, ktorý sa dá kombinovať s mnohými kúskami oblečenia. Či už hľadáte niečo na prechádzku v parku, na nedeľnú návštevu u priateľov, alebo na pracovné stretnutie, dokonalý kardigan môže byť tým pravým riešením. Ale ako nájsť ten najlepší kardigan, ktorý by spĺňal všetky vaše požiadavky a zároveň bol trendy? V tomto článku sme pre vás pripravili jednoduchý manuál, ktorý vám ponúkne niekoľko tipov a odporúčaní, ako na to.

Dokonalý kardigan je taký, ktorý nielen splní svoju základnú funkciu - poskytnúť vám teplý a pohodlný odev - ale tiež vás vizuálne poteší a ladí s vaším štýlom a ostatným oblečením. Dôležitú rolu v tom hrajú tieto základné faktory.

VÝBER FARBY KARDIGANU
Pri výbere farby kardiganu zohrávajú úlohu vaše osobné preferencie ale tiež aktuálne módne trendy. Môžete sa rozhodnúť pre neutrálne farby ako sú sivá, čierna alebo béžová, ktoré sa dajú ľahko kombinovať s inými kúskami oblečenia a v šatníku si svoje miesto nájdu aj o niekoľko rokov. Alebo môžete siahnuť po výraznejších farbách z jesennej palety ako sú napr. odtiene hnedej, olivovej, bordovej, teplej oranžovej alebo horčicovej žltej. Tieto odtiene patria ku klasikám ktoré sa opakovane vracajú v jesenných kolekciách. Navyše aj ostatné módne kúsky či už sukne, nohavice alebo blúzky sú ladené práve do takýchto odtieňov takže s ich kombinovaním tiež nebudete mať veľa práce.

kardigan

STRIH NADOVŠETKO

Strih kardiganu by mal byť pohodlný a predovšetkým lichotiť vašej postave. Preto pri výbere kardiganu myslite nie len na aktuálne módne trendy, ale berte do úvahy aj proporcie vašej postavy. Práve strih by mal byť klúčovým meradlom pre výber dokonalého kardiganu. Vďaka dobre zvolenému strihu môžete docieliť nie len to ako kardigan na vás vyzerá, ale aj to ako sa v ňom cítite. Strihov a prevedení máte na výber hneď niekoľko:


- Voľnejšie a dlhšie kardigany: Tento strih je ideálny pre tie z vás, ktoré hľadajú komfort a pohodlnosť. Tieto kardigany sú často veľmi teplé a môžu fungovať ako kabát v chladnejšom počasí. Voľný strih je skvelý aj pre ženy s atletickou, alebo hruškovitou postavou, pretože dodáva objem a tvar v správnych miestach.

kardigan (6)

- Kratšie kardigany: Tento strih je skvelý pre ženy, ktoré chcú zdôrazniť svoje krivky. Kratšie kardigany, ktoré končia okolo pásu alebo bokov, môžu vytvoriť ilúziu postavy presýpacích hodín a zdôrazniť pás. Tieto kardigany môžu byť tiež veľmi štýlové a elegantné, obzvlášť ak sú správne skombinované s ostatnými kúskami oblečenia.

ca14

- Kardigany s opaskom: Kardigan s opaskom je ďalším skvelým spôsobom, ako zdôrazniť pás a vytvoriť siluetu presýpacích hodínn. Opasok si môžete prispôsobiť podľa vášho vkusu a preferencií. Siahnúť môžete po textilných, aj kožených opaskoch v rôznych šírkach, či prevedeniach. Vďaka tomu môžete jednoducho pridať šmrnc akejkoľvek kombinácii.

ca4

- Kardigany s výrazným golierom alebo detailmi: Tieto modely môžu byť skvelé pre tie dámy, ktoré chcú pridať do svojho outfitu niečo zaujímavé. Výrazný golier môže pritiahnuť pozornosť k vašej tvári, zatiaľ čo zaujímavé detaily ako napríklad gombíky, výšivky alebo krajky môžu pridať unikátnosť a štýl.

Pri výbere strihu je dôležité, aby ste sa v kardigane cítili pohodlne a sebavedomo. Experimentujte s rôznymi strihmi a určite nájdete ten, ktorý je pre vás ten pravý.

MATERIÁL PRE DOKONALÝ KARDIGAN

V jesennom období je dôležité, aby bol kardigan teplý, ale zároveň priedušný. Jeseň je totižto obdobím, kedy teploty začínajú klesať, ale nie sú ešte extrémne nízke, preto je dôležité nájsť rovnováhu medzi hrejivosťou a cirkuláciou vzduchu. Pri výbere kardiganu na jesenné obdobie by ste mali zvážiť materiál, z ktorého je vyrobený.
Pri výbere materiálu je dôležité myslieť aj na to, aký je váš životný štýl a zároveň čo od kardiganu očakávate. Ak napríklad často cestujete alebo nemáte čas na pravidelnú starostlivosť o oblečenie, môže byť lepšou voľbou kardigan z bavlny alebo syntetických materiálov, ktoré sú odolnejšie a ľahšie na údržbu. Ak hľadáte niečo luxusnejšie a teplejšie, môže byť lepšou voľbou vlna, alebo kašmír.

kardigan (4)

Jedným z najlepších materiálov na jeseň je určite vlna. Je teplá, ale zároveň priedušná, takže vám poskytne dostatočnú tepelnú pohodu, ale zároveň nebudete mať pocit prehriatia. Vlna má tiež skvelé izolačné vlastnosti, takže vás udrží v teple aj v chladnejších dňoch.

Ďalším skvelým materiálom do chladného počasia je kašmír. Je mimoriadne mäkký a teplý, a preto je ideálny pre pohodlné a teplé oblečenie. Kašmír je však aj pomerne drahý, takže ak si vyberiete kardigan z tohto materiálu, bude to skôr investícia.

Bavlna je tiež materiálom vhodným na kardigany do jesenného počasia. Je menej teplá ako vlna alebo kašmír, ale je stále dostatočne pohodlná a priedušná na to, aby vás udržala v teple v chladnejších jesenných dňoch. Navyše je bavlna ľahká a ľahko sa udržiava, čo je jej veľkým plusom.

KOMBINOVATEĽNOSŤ KARDIGANU

Dokonalý kardigan by sa mal dať ľahko kombinovať s ostatným oblečením vo vašom šatníku. Práve kardigan patrí k tým kúskom dámskeho šatníka ktorého kombinovanie s inými kúskami oblečenia je skutočne jednoduché a prináša množstvo možností. Kombinácia kardiganu s riflami patrí ku klasickým a často overeným spojeniam. Pre nenútený štýl môžete skombinovať pohodlný kardigan s vašimi obľúbenými džínsami a pridať jednoduchý top alebo tričko. Vyberať môžete akýkoľvek strih džínov od úzkych až po mom džínsy. Tento outfit je ideálny na bežné dni, prechádzku po meste alebo na kávu s priateľkami. Pre maximálne pohodlie je ideálnou voľbou kombinácia kardiganu a legín. Voľný kardigan skvele dopĺňa úzke legíny a vytvára pohodlný a štýlový outfit s využitým na bežné dni.

kardigan (3)

Pre viac elegantný a sofistikovaný vzhľad môžete kardigan nosiť so sukňou. Môže to byť klasická čierna sukňa, alebo farebná sukňa s výrazným vzorom ktorá podčiarkne celkový look. Ak máte radi ležérnosť siahnuť môžete aj po maxi sukni, či plisovanej sukni a docieliť tak outfit v obľúbenom boho štýle. Kardigan sa výborne kamaráti aj so šatami. Či už sú to letné šaty, ktoré chcete preniesť do jesenného obdobia, alebo teplejšie úpletové šaty na chladnejšie dni. Môžete si vybrať dlhší kardigan pre viac pohodlia a tepla, alebo kratší kardigan, ktorý zdôrazní váš pás a vytvorí elegantný outfit. Čo sa obuvi týka kardigan sa hodí prakticky ku každému jesennému modelu. Či už zvolíte krátke členkové čižmičky, vysoké čižmi po kolená, pohodlné mokasíny, alebo trendové loafery vždy si k nim bez problémov môžete obliecť kardigan.

ca8
Pri kombinovaní kardiganu s ostatným oblečením je dôležité zohľadniť farbu, strih a celkový štýl. Najdôležitejšie je však to, aby ste sa vo v outfite cítili dobre a sebavedomo.


TRENDY V KARDIGANOCH NA JESEŇ 

Napriek tomu, že je dôležité, aby vám kardigan vyhovoval hlavne čo sa strihu a materiálu týka, je tiež dobré sledovať aj aktuálne módne trendy. Módne trendy sú skvelým zdrojom inšpirácie, ktoré vám môžu dopomôcť k tomu aby ste vytvorili naozaj štýlový a originálny outfit.

Trendy v oblasti módy sa neustále menia a kardigany tiež nie sú výnimkou. Aj keď je kardigan považovaný za klasický a nadčasový módny kúsok, aj jeho štýly a dizajny sa môžu prispôsobiť aktuálnym trendom. Pri výbere dokonalého kardiganu na najbližšiu sezónu myslite aspoň trochuu aj na módny diktát a zvážte, či by vám nevyhovoval niektorý z aktuálnych trendov spĺňajúcich požiadavky dokonalosti.

 damsky_kardigan

Jedným z najväčších trendov sezóny je oversize strih. Tento módny trend je tu už niekoľko sezón a zdá sa, že sa nezastaví. Oversized kardigany sú navyše nielen módne, ale aj mimoriadne pohodlné. Sú ideálne na vrstvenie a pridanie tepla k akejkoľvek kombinácii. Dokonale vyniknú v kombinácii so skinny džínsami alebo legínami. Veľmi obľúbené sú aj takzvané crop kardigany v skrátenom strihu. Sú skvelé na kombinovanie s nohavicami, či sukňami s vysokým pásom, kde vytvárajú zaujímvavý a štýlový look.

 damsky_kardigan

Ďalším horúcim trendom ktorý by sme nemali opomenúť sú kapucne. Kardigan s kapucňou naberá ležérny až športový nádych preto sa skvelo kombinuje s teniskami a basic oblečením. Má široké možnosti využitia a navyše je tak praktický ako sa len dá. Kapucňa nie je totiť iba trendy záležitosťou ale aj skvelým pomocníkom v nepriaznivom veternom počasí.

 kardigan (7)

Aj keď sú neutrálné farby stále obľúbené, tento rok sú v trende kardigany s výraznými farbami alebo vzormi. Tento trend je ideálny pre tie ženy, ktoré majú radi výrazné outfity, neboja sa experimentovať a ladiť aj zdanlivo nespojiteľné kúsky oblečenia. Siahnúť môžete po geometrických vzoroch, pruhoch ktoré tu zostali z jarnej sezóny, ale moderné sú aj zvieracie potlače. Takýto výrazný kardigan sa stane hlavným kúskom vášho outfitu a pripravte sa na to, že v ňom upútate pozornosť.

 V prípade, že nemáte radi vyýrazné vzory a ste skôr zástanca jednoduchosti dávame vám do pozornosti ďalší skvelý módny trend a to vrkočový vzor. Tento klasický vzor sa opäť vracia a to v celej svojej dokonalosti. Kardigany v vôznych dĺžkach a strihoch sa doslova predbiehajú v tom, ktorý bude mať vypletený zaujímavejší vzor. Vrkočové vzory nájdete nie len na celej ploche kardiganu, ale často zdobia len rukávy alebo lemujú výstrih, takže svoju dávku vrkočového vzoru si môžete zvoliť podľa vášho gusta.

Ak ste fanúšikom udržateľnosti alebo dbáte na kvalitné materiály, v trende sú aj kardigany z prírodných, či recyklovaných materiálov. Tieto materiály sú nielen teplé a pohodlné, ale tiež odolné a trvácne.

Tieto trendy vám môžu pomôcť pri výbere kardiganu, ktorý bude nielen praktický a pohodlný, ale aj moderný a štýlový. Ale nezabudnite, vždy je najdôležitejšie, aby vám kardigan vyhovoval a cítili ste sa v ňom dobre, až potom bude naozaj dokonalý.

Autor:Alila

Foto zdroj: pinterest.com