Zachovajte krásu vašich pletených svetrov: TOP tipy a rady na starostlivosť

Vo svete módneho dizajnu sú pletené svetre nielen jedinečným kúskom, ktorý pridáva štýl a eleganciu, ale tiež sú symbolom tepla a pohodlia. Ich hodnota sa však môže ľahko zničiť nesprávnou starostlivosťou a údržbou. Preto je dôležité pochopiť, akú starostlivosť potrebujú vaše pletené svetre, aby ste si mohli užívať ich krásu a funkčnosť čo najdlhšie.

Pletené svetre sú viac než len štýlovým doplnkom v našom šatníku. Sú symbolom pohodlia, tepla a elegancie. No bez správnej starostlivosti, kvalita a krása týchto kúskov môže rýchlo upadnúť. Či už máte vo svojej zbierke pletený sveter z kašmíru, vlny, bavlny alebo syntetických materiálov, je dôležité vedieť, ako sa o ne postarať. V tomto článku vám poskytneme top tipy a rady, ako zachovať krásu vašich pletených svetrov a predĺžiť ich životnosť.


Pletené svetre a ich špecifické potreby

s

Každý pletený sveter je jedinečný a zaslúži si správnu starostlivosť. Preto je kľúčové vedieť, z akého materiálu je váš sveter vyrobený, aby ste mohli určiť, akú špecifickú starostlivosť si vyžaduje. Rôzne materiály použité na výrobu svetrov majú rôzne vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť, ako by mali byť ošetrované.

Prírodné vlákna, akými sú vlna alebo kašmír, sú obzvlášť citlivé na teplotu vody a agresívne pracie metódy. Tieto materiály sú známe svojou jemnosťou a luxusom. Môžu sa ľahko skrčiť alebo poškodiť, ak sú prané v teplej vode alebo sušené v sušičke. Preto je dôležité prať tieto svetre jemne a vždy ich sušiť na vzduchu.


Na druhej strane, syntetické pletené svetre, vyrobené z polyesteru alebo akrylu, sú často odolnejšie a menej náchylné na skrčenie. Avšak, aj keď môžu byť prané v práčke, stále si vyžadujú určitú mieru starostlivosti, aby si zachovali svoj vzhľad. Prílišné sušenie môže viesť k poškodeniu vlákien a strate tvaru, takže je dôležité sledovať, ako sú tieto svetre sušené a skladované.

s1
Označenie symbolmi na starostlivosť, ktoré najdete na vašich pletených svetroch má svoj význam, preto je dobré venovať im značnú pozornosť. Tieto označenia výrobku poskytujú dôležité informácie o tom, ako by mal byť sveter ošetrený, aby sa predišlo jeho poškodeniu. Napríklad, môžu obsahovať informácie o tom, či by mal byť sveter praný ručne alebo v práčke, akú teplotu vody by ste mali použiť, a či by mal byť sušený na vzduchu alebo v sušičke. Vždy si prečítajte a dodržiavajte tieto pokyny, aby ste predišli neželaným následkom.

Váš pletený sveter môže byť ošetrený rôznymi spôsobmi v závislosti od materiálu, z ktorého je vyrobený. Ručné pranie je najjemnejšia metóda prania, ale môže byť časovo náročná. Pranie v práčke je pohodlnejšie, ale nemusí byť vhodné na niektoré materiály. A čistenie v čistiarni môže byť najbezpečnejšou voľbou pre niektoré typy pletenín, ale tento spôsob čistenia môže byť pomerne drahou voľbou. Porozmýšľajte o týchto možnostiach a rozhodnite sa, ktorá je najlepšia voľba pre váš konkrétny pletený kúsok.

Postup praním pletenín krok za krokom

Predtým, ako začnete s praním pleteného svetra, je dôležité správne ho pripraviť. Otočte sveter naruby, aby ste chránili povrch pred poškodením, alebo vyblednutím. Ak má váš sveter nejaké škvrny, predperte ich jemným čistiacim prostriedkom. Či už sa rozhodnete pre ručné pranie alebo pranie v práčke, používate vlažnú vodu a jemné pracie prostriedky, ktoré sú šetrné k pleteninám. V prípade že budete prať v práčke predtým než sveter vložíte do práčky, uistite sa, že je v sieťovom alebo vankúšovom obale, aby bol chránený.


Po správnej príprave môžeme prejsť na samotné pranie. Ak idete prať sveter ručne, naplňte umývadlo vlažnou vodou a pridajte jemný prací prostriedok. Potom vložte sveter a nechajte ho namočený približne 10 až 30 minút. Potom ho jemne preperte a vymačkajte, ale nikdy ho netrite ani nekrúťte, pretože by ste mohli poškodiť vlákna. Opláchnite sveter v čistej vode až kým neodíde všetka pena.


s5

Ak ste sa rozhodli prať v práčke, nastavte ju na jemný alebo ručný cyklus a zvoľte primeranú teplotu vody. Najideálnejši teplota je okolo 30 stupňov. Sveter nikdy nevyberajte z práčky tým spôsobom, že ho budete ťahať za jeden koniec. Namiesto toho ho zoberte celý, aby ste predišli jeho natiahnutiu. Pri sušení využite výhody vodorovného sušenia. Namiesto toho, aby ste sveter zavesili, čo môže viesť k jeho natiahnutiu do dĺžky, ho radšej položte na rovný povrch, kde môže vyschnúť bez deformácií. Ak je to možné, nechajte sveter vyschnúť na vzduchu. Vďaka tomu sa voda zo svetra rýchlejšie odparí a sveter sa tak zbaví prebytočnej vlhkosti. Navyše tento spôsob sušenia pomôže svetru udržať jeho vôňu získanú praním.


Pri sušení pletenín sa vyhnite priamemu slnečnému svetlu. Priame slnečné svetlo môže spôsobiť vyblednutie farieb. Preto by ste mali svoje pletené svetre sušiť v tieni, alebo v miestnosti bez priameho slnka.

 

Najlepšie praktiky na skladovanie pletených svetrov
Keď príde čas odložiť svoje pletené svetre, aby boli v dokonalej kondícii na ďalšiu sezónu, je dôležité vedieť, ako ich správne odložiť. Pamätajte, že pred skladovaním by mali byť všetky svetre čisté, pretože nečistoty a oleje môžu poškodiť vlákna a prilákať škodce.
 
Svetre by ste mali odložiť na chladnom, tmavom a suchom mieste, aby sa predišlo poškodeniu spôsobenom svetlom, teplotou alebo vlhkosťou. Môžete ich uložiť do plastových alebo bavlnených obalov, ktoré dýchajú a chránia pleteniny pred prachom a škodcami. Vždy skladujte pletené svetre zložené, nikdy ich nezavesujte na ramienka, aby ste predišli ich deformácii. s4Počas skladovania svetrov je dobré myslieť aj na to, aby sa nám do nich nenasťahovala nejaká nečakaná návršteva v podobe molí, či iných škodcov. Ak chcete takýmto škodcom v skrini predchádzať môžete použiť vôňu cédrového dreva, alebo môžete skúsiť klasiku našich starých mám levanduľu.

 

Hoci sa starostlivosť o pletené materiály môže zdať náročná, s tými správnymi tipmy a radami sa môže stať jednoduchou súčasťou vašej rutiny. Dôležité je vedieť, z akého materiálu sú vaše pletené kúsky a akú starostlivosť si vyžadujú. Či už ide o jemné pranie vlnených svetrov alebo správne sušenie a skladovanie pletenín, tieto malé kroky môžu predĺžiť život vašich obľúbených kúskov a udržať ich v dobrom stave. Takže nech už máte vo svojom šatníku akékoľvek pletené kúsky, pamätajte, že správna starostlivosť môže urobiť obrovský rozdiel. Nechajte vaše pletené svetre vyniknúť a užite si teplý a pohodlný pocit, ktorý prinášajú.

Autor:Alila

Foto zdroj: canva.com