Čo si obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem

Pracovný pohovor je dôležitým krokom v procese hľadania zamestnania. Okrem vašich schopností a skúseností je prvý dojem, ktorý urobíte na potenciálneho zamestnávateľa, kľúčový. Jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú tento prvý dojem, je váš výzor a oblečenie. Tu je niekoľko tipov, ako sa obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem.

Ako sa obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem

Čo si obliecť na pracovný pohovor

Pred pohovorom si zistite informácie o firme a jej firemnej kultúre. Ak ide o konzervatívnu spoločnosť, zvoľte formálnejšie oblečenie. Ak je firma známa neformálnou atmosférou, môžete zvoliť o niečo menej formálne oblečenie, ale stále by malo pôsobiť profesionálne.

Ideálne dámske oblečenie na pracovný pohovor v nejakej konzervatívnejšej spoločnosti ako sú banky, úrady, nadnárodné spoločnosti, školy a pod. by vaše oblečenie mohlo vyzerať nasledovne.

Zvoľte dobre padnúci kostým v univerzálne farbe ako čierna, tmavomodrá alebo sivá. Sako by malo byť zapnuté a malo by zakrývať zadnú časť. Nohavice alebo sukňa by mali byť v rovnakej farbe ako sako. Sukňa by mala siahať po kolená alebo tesne nad ne.

Pod sako odporúčame jednoduchú blúzku svetlej farby, ideálne bielu alebo svetlomodrú. Blúzka by mala byť bez výrazných vzorov a dekoltu.

Na pracovný pohovor do takejto spoločnosti zvoľte jednoduché uzavreté lodičky v neutrálnej farbe ako čierna, námornícka modrá alebo nude. Topánky by mali mať primeranú výšku opätku (5-7 cm) a mali by byť pohodlné na nosenie. Ak sa rozhodnete pre sukňu, oblečte si k nej telové pančuchy bez vzoru.

Čo sa týka doplnkov na výrazné módne kúsky zabudnite. Zvoľte decentné doplnky ako malé náušnice, jednoduchý náhrdelník a hodinky. Kabelka by mala byť kvalitná, ideálne kožená, v neutrálnej farbe. Pri pracovnom pohovore venujte pozornosť aj svojmu vzhľadu. Vlasy by mali byť čisté, upravené a učesané tak, aby nezakrývali tvár. Make-up by mal byť prirodzený a decentný.

Pamätajte, že v konzervatívnom prostredí je lepšie sa obliecť formálnejšie. Vaše oblečenie by malo byť čisté, vyžehlené a malo by vám dobre sedieť. Cieľom je vyzerať profesionálne, sebaisto a ukázať rešpekt voči potenciálnemu zamestnávateľovi.

Na pracovný pohovor do menej formálnej spoločnosti si môžete dovoliť o niečo menej formálne oblečenie. Puzdrová, či plisovaná sukňa doplnená blúzkou či topom a k tomu zladené napríklad tvídové sako bude skvelou voľbou.Farebná paleta je už o niečo uvoľnenejšia. Siahnúť môžete po hnedej, burgundy či zelenej v kombinácii s neutrálnymi farbami. Sako a sukňa či nohavice už nemusia byť v ronakom vyhotovení. 

Ak sa chystále na pohovor do kreatívnej spoločnosti ako sú napríklad módne či marketingové agentúry nezabúdajte na to, že vaše oblečenie by malo byť nápadité a nejakým skôsobom zaujímavé. Môžete to docieliť originálnym nápisom na tričku, alebo výberom netradičného doplnku, alebo ako obuv zvoliť pohodlné tenisky.

Zvoľte vhodné farby 

Ako sme už spomenuli na pracovný pohovor sú skôr vhodné tlmené farby ako čierna, tmavomodrá, sivá alebo hnedá. Vyhnite sa príliš výrazným farbám ako je agresívna červená, vyzývavá ružová či energická žltá. Rovnako tabu by v tomto prípade mali byť pre vás aj výrazné vzory a potače, ktoré by mohli odpútavať pozornosť od vašich schopností. 

Dbajte na detaily

Pracovný pohovor je dôležitá súčasť vášho života nakoľko od jeho uspešnosti alebo neúspešnosti závisí vaše uplatnenie. Prvý dojem môžete urobiť len raz preto venujte pozornosť príprave a zamerajte sa na detaily ktoré môžu byť v konečnom dôsledku podstatné. Uistite sa, že vaše oblečenie je čisté, vyžehlené a bez akýchkoľvek dier alebo škvŕn. Špinavé oblečenie či ošúchaný odev dobrý prvý dojem neurobí.

Ako sa obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem

Okrem samotného oblečenia venujte pozornosť aj doplnkom - topánky by mali byť čisté a vyleštené, šperky by mali byť decentné a kabelka primeraná. Myslite na to, že na pracovný pohovor si beriete zo sebou aj nejaké veci, dokumenty, prípadne fľašku s vodou, preto by mala byť dostatočne veľká, aby sa vám do nej všetko zmestilo. Zabudnite však na veľké shoper kabelky, tie si nechajte na nákup, aj na mini kabelky vhodné nanajvýš večer do klubu. Na pohovor sa hodí stredne veľká kabelka s pevným tvarom.

Buďte pohodlne oblečení

Pracovný pohovor je síce dôležitý ale aj napriek tomu zvoľte oblečenie, v ktorom sa cítite pohodlne a sebaisto. Nie je nič horšie ako oblečenie, ktoré priam kričí, že sa v ňom cítite nesvoj. Príliž tesné nohavice, ktoré vás ťahajú na páse, alebo roztvárajúca sa košeľa, ktorá kričí o pomoc keď si sadnete vám na sebadôvere nepridajú. Ak sa budete cítiť nepohodlne, môže sa to odraziť na vašom výkone počas pohovoru. Oblečenie na pohovor si preto pripravte a ak je to možné aj vyskúšajte deň vopred, aby ste si boli istý že bude všetko v poriadku. Vyhnete sa tak aj prípadným ranným stresom pred zrkadlom.

Menej je niekedy viac

Vyhnite sa prehnane výraznému make-upu, parfému alebo šperkom. To všetko môže pokaziť váš prvý dojem u zamestnávateľa. Cieľom je, aby vaše oblečenie a celkový vzhľad pôsobili profesionálne a nie aby odpútavali pozornosť od vašich schopností.

Pamätajte, že váš výzor je len jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú váš úspech na pracovnom pohovore. Vaše schopnosti, skúsenosti a osobnosť sú rovnako dôležité. Ak však venujete pozornosť svojmu oblečeniu a celkovému vzhľadu, ukážete tým svoj rešpekt voči potenciálnemu zamestnávateľovi a zvýšite svoje šance na úspech.

Foto zdroj: pinterest.com

Ako sa obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem

Alila

Zaujímam sa o módu, trendy a všetko čo s tým súvisí. Rada prezentujem seba prostredníctvom módneho vyjadrenia.  Milujem nápadité doplnky, ktoré si aj sama vyrábam. Mojou snahou je radiť iným, aby si oblečenie vedeli užiť so štýlom a nadšením. 

Vyberáme z nášho blogu

Ako sa obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem

Áčková sukňa: Módne triky, ktoré by ste pri jej nosení rozhodne mali poznať

Áčková sukňa je stálicou dámskeho šatníka. Táto sukňa má superschopnosť lichotivo obopnúť postavu každej ženy a vyčarovať jej na tvári úsmev spokojnosti.Preto sme sa rozhodli podeliť sa s vami o svoje overené módne triky, vďaka ktorým z tejto sukne vyťažíte maximum a stanete sa neprehliadnuteľnou hviezdou, nech vás deň zavedie kamkoľvek.   
Ako sa obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem

Sprievodca výberom dokonalého saka: Nájdite strih, ktorý vám pristane

Vybrať si dokonalé sako môže byť niekedy poriadna výzva. Každá žena túži po saku, ktoré lichotivo zvýrazní jej postavu, dodá jej sebavedomie a zároveň vydrží viac než jednu sezónu. Či už sa chystáte na pracovný pohovor, svadbu najlepšej kamarátky alebo len hľadáte sako na bežné nosenie, tento článok vám pomôže zorientovať sa v spleti strihov a nájsť ten, ktorý vám pristane ako uliaty.