Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie

Vrstvenie oblečenia je skvelý spôsob, ako vytvoriť zaujímavé a štýlové outfity. Umožňuje vám kombinovať rôzne kúsky oblečenia, textúry a farby, vďaka čomu môžete dosiahnuť jedinečný a osobitý vzhľad. V tomto článku sa pozrieme na základné princípy vrstvenia a poskytneme vám rokmi overené paktické tipy, ako vytvoriť pútavé kombinácie. Naučte sa ako správne vrstviť jednotlivé kúsky oblečenia a vytvorte tak jedinečné módne outfity do každého počasia a na každú príležitosť. Inšpirujte sa našimi tipmi a staňte sa majstrom vo vrstvení oblečenia.

Či už sa o vrstvenie zaujímate preto lebo sledujete módne trendy, alebo len hľadáte spôsob, ako vyzerať dobre a cítiť sa pohodlne v každom počasí, vrstvenie oblečenia je pre vás vhodným spôsobom ako docieliť zaujímavé outfity. Táto šikovná technika kombinovania dvoch a viac vrstiev oblečenia vám umožní vytvoriť originálne outfity, ktoré sú nielen štýlovo zaujímave ale navyše aj nesmierne praktické nakoľko si jednotlivé vrstvy oblečenia viete v prípade potreby vyzliecť, alebo naopak doplniť.

Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie

Základné pravidlá vrstvenia 

Na to aby ste vytvorili naozaj dobrý navrstvený outfit je dôležité, aby ste pochopili akú úlohu jednotlivé vrstvy spĺňajú. 

V prípade štýlového vrstveného outfitu je dobré začať pekne od najspodnejšej vrstvy. Je síce najmenej viditeľná, ale týmto kúskom by ste mali venovať osobitú pozornosť.

Základom úspešného vrstvenia je práve výber kvalitných základných kúskov. Medzi ne patria jednofarebné tričká, tielka, košele a svetre

Tieto kúsky by mali byť strihovo aj tvarovo jednoduché a ľahko kombinovateľné s inými časťami vášho šatníka. Investujte do kvalitných materiálov, ktoré sú príjemné na nosenie a dobre sa udržiavajú.

Siahnúť môžete po celej palete farieb, aby ste sa nemuseli obmedzovať pri výbere. 

Keďže ide o vrstvu, ktorá ja najbližie k telu mali by ste siahať skôr po tenších materiáloch, ktoré však dobre odvádzajú teplo. 

Stednú vrstvu v prípade vrstveného outfitu tvoria také kúsky, ktoré primárne slúžia na udržanie tepla. V tomto prípade to môžu byť mikiny, svetre, saká a tenšie bundy. Druhú vrstvu môžete poňať aj štýlovo a v takom prípade môžete siahnúť aj po kúskoch ako sú korzety, oblekové vesty a podobne. 

Pri výbere kúskov do tejto vrstvy určite siahnite po kvalitných hrejivých materiáloch ako sú bavlna, vlna, koža a pod. Tie vám zabezpečia udržanie tepla. Ak hľadáte štýlové prskavky vyberajte jedinečné kúsky, ktoré celý outfit ozváštnia napr. korzet s perličkami či pierkami, flitrovaný top, či kvetinovú vestú.

Vrchnou vrstvou outfitu by mali byť kúsky, ktoré vás ochránia pre vrtochmi počasia. Pri výbere tejto vrstvy outfitu by ste sa mali zamerať na kvalitné a odolné materiály. Dôležitá je nepremokavosť, hrejivosť, odolnosť voči vetru a pod. Do tejto vrstvy oblečenia určite patria bundy, tenčkoty, kabáty, pončá, rifľovky, kožušinové vesty a pod.

Hrajte sa s dĺžkami 

Pri vrstvení experimentujte s rôznymi dĺžkami oblečenia. Skúste kombinovať dlhšie svetre s kratšími topmi alebo nosiť dlhú košeľu pod krátkym svetrom. Vrstvenie kúskov s rôznymi dĺžkami dodá vášmu outfitu hĺbku a vizuálny záujem.

Mixujte textúry

Kombinácia rôznych textúr dodá vášmu vrstvenému outfitu rozmer a zaujímavosť. Nebojte sa kombinovať jemné a hrubé materiály, ako napríklad hodvábnu blúzku s vlneným svetrom alebo koženkú bundu s pletenými doplnkami. Kontrastné textúry vytvárajú pútavé a sofistikované vzhľady. 

Pri vytváraní vrstveného outfitu však pamätajte na to, aby ste vytvorili peknú ženskú siluetu. Nech už je váš outfit ladený do akéhokoľvek štýlu proporcie sú skrátka dôležité. Nechcete predsa, aby vás vrstvenie skracovalo, alebo vám zbytočne pridávalo na objeme.

Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie
Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie

Farebné kombinácie v rámci vrstvenia

Vrstvenie je skvelou príležitosťou na experimentovanie s farbami. Môžete sa držať jednej farebnej palety a kombinovať rôzne odtiene tej istej farby. Týmto spôsobom môžete vytvoriť originálne monochromatické outfity, ktoré dokážu vyzerať naozaj zaujímavo. 

Opakom toho je kombinovanie kontrastných odtieňov. V tomto prípade sa nebojte odvážnych kombinácií a mixujte aj zdanlivo nesúrodé farby. Ak ste začiatočník, začnite s neutrálnymi farbami ako čierna, biela, béžová a postupne pridávajte výraznejšie kúsky.

Viac o tom ako kombinovať farby v rámci outfitu nájde v našom staršom článku.

Doplnky sú kľúčové

Doplnky hrajú vo vytváraní vrstveného outfitu dôležitú úlohu. Šály, klobúky, náhrdelníky a náušnice môžu váš outfit povýšiť na novú úroveň. Vrstvite jemné retiazky rôznych dĺžok, pridajte výrazný opasok alebo experimentujte s rôznym viazaním šálov. Doplnky sú skvelým spôsobom, ako do outfitu vniesť osobnosť a štýl.

Berte do úvahy proporcie 

Pri vrstvení oblečenia je dôležité myslieť na proporcie a siluetu. Ak máte na sebe viacero voľných vrstiev, zvážte ich vyváženie priliehavejším kúskom, napríklad úzkymi nohavicami alebo sukňou. Príliš veľa objemných vrstiev môže pôsobiť neforemne a nepútavo.

Inšpirujte sa 

Hľadajte inšpiráciu v módnych časopisoch, na sociálnych sieťach alebo u svojich obľúbených módnych ikon. Všímajte si, ako kombinujú rôzne vrstvy a textúry a pokúste sa tieto nápady aplikovať vo svojom vlastnom šatníku. Nebojte sa experimentovať a nájsť si svoj vlastný štýl vrstvenia.

Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie

Vrstvenie oblečenia je skvelý spôsob, ako oživiť svoj šatník a vytvoriť jedinečné a štýlové kombinácie. Pamätajte na základné princípy - investujte do kvalitných základných kúskov, hrajte sa s dĺžkami, textúrami a farbami, nezabúdajte na doplnky a berte do úvahy proporcie. S trochou experimentovania a kreativity môžete vytvoriť outfity, ktoré vyniknú a perfektne vyjadria váš osobný štýl.

Foto zdroj: pinterest.com

Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie

Alila

Zaujímam sa o módu, trendy a všetko čo s tým súvisí. Rada prezentujem seba prostredníctvom módneho vyjadrenia.  Milujem nápadité doplnky, ktoré si aj sama vyrábam. Mojou snahou je radiť iným, aby si oblečenie vedeli užiť so štýlom a nadšením. 

Vyberáme z nášho blogu

Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie

Módne inšpirácie ako nosiť 3D kvety. Osvojte si tento horúci módny trend

Pripravte sa na kvitnúcu cestu módou, kde sa fantázia snúbi s eleganciou. Poďme spolu preskúmať čarovný svet 3D kvetov a objaviť, ako môžu oživiť váš šatník a vdýchnuť vášmu štýlu novú energiu. Ste pripravené rozkvitnúť?
Sprievodca vrstvením oblečenia: Ako vytvoriť zaujímavé a štýlové kombinácie

Oblečte sa do alobalu. Alebo ako kombinovať striebornú metalickú farbu v bežnom dennom outfite

Či už si chcete vytvoriť odvážny statement look alebo len pridať štipku lesku do svojho šatníka, strieborná metalická farba môže byť presne tým správnym oživením. V nasledujúcich bodoch sa pozrieme, ako môžete tento trend elegantne začleniť do vašich denných outfitov.