Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme šaty na promócie bez módneho prešľapu

Ukončili ste svoje vzdelávanie na vysokej škole? Tak to vám úprimne gratulujeme. To ťažšie už máte za sebou a teraz vás čaká tá príjemnejšia časť-promócie. To však môže byť pre niektorých problém. Hlavne ak si už teraz lámete hlavu čo si obliecť. Promócie sú významá spoločenská udalosť odohrávajúca sa na akademickej pôde, ktorá má svoje formálne pravidlá aj čo sa oblečenia a stylingu týka. Oblečenie na promócie má byť elegantné, slávnostné a výnimočné. Poďme sa teda spolu pozrieť na základné pravidlá dress code, ktoré hovoria ako sa obliecť na promócie. Podľa naších rád sa zvládnete nastajlovať na ten váš deň "D" bez najmenšieho zaváhania.

Čo sú promócie

Na začiatok je dobré si zodpovedať otázku čo sú promócie, aby ste presne vedeli kam sa chystáte. 

Promócie predstavujú slávnostný akt, ktorý ukončuje vysokoškolské vzdelanie na vysokej škole, či univerzite a pri tejto príležitosti absolvent univerzity získava obhájený vysokoškolský titul. 

Môže ísť o získanie akademického titulu prvého stupňa čo je Bc. – bakalár,  alebo druhého stupňa čo je v závislosti od smerovania Ing. v prípade inžinierskeho smeru, alebo Mgr. v prípade magisterského smeru. Udeleniu titulu predchádza úspešné vykonanie štátnej skúšky a obhajoba záverečnej práce k príslušnému stupňu a titulu akademického vzdelania.

Samotné promócie sú preto slávnostným aktom odovzdania tohto titulu absolventovy školy. Odohrávajú na univerzitnej pôde najčastejšie v aule univerzity, čo však nie je podmienkou a aula môže byť nahradená inými vhodnými priestormi, ktoré vysoká škola zváži za vzhodné. Promócie sú spojené s množstvom predpísaných a zaužívaných ceremónii a oficialít, ktoré iba podčiarkujú celkový slávnostný charakter tejto udalosti. Na promóciách sa zúčastňuje rektorát univerzity, absolventi a ich rodinný príslušníci. Keďže ide o slávnostnú a zároveň formálnu udalosť s určitou dávkou vážnosti vyžaduje sa od zúčastnených primerané oblečenie, ktoré by malo odzkadľovať danú chvíľu.

Promócie ako nezabudnuteľné chvíle

Keď sa povie promócie pre každého, kto si túto chvíľu zažil je to niečo výnimočné. Je to deň keď si naplno uvedomíte všetky tie roky štúdia, prebdené noci nad skriptami, množsvo prečítaných kníh, stresov a nervov v skúškovom období,  keď vám mysľou prebehnú vážne aj vtipné spomienky vysokoškoského života a keď si uvedomíte, že sa jedna úžasná etapa vášho života končí a tam vonku za dverami na vás čaká skutočný svet a nové tentoraz pracovné výzvy.

Poďte si tento jedinečný okamih užiť a vychutnať každú jeho chvíľu pretože si to za všetky tie roky zaslúžite a verte, že táto chvíľa bude vo vás rezonovať ešte dlho. Preto venujte pozornosť samotnej príprave na tento veľký deň. Zistite si ako budú promócie prebiehať, ako máte prísť oblečení, či sa vyžaduje talár a vysokoškolská čiapka, alebo budete promovaní v slávnostnom oblečení, to všetko ovplyvní tento deň a prípravu naň.

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu
Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Talár a promočná čiapka - slávnostné oblečenie na promócie

Talár

Talár je slávnostný akademický odev používaný počas výnimočných akademických slávností. Jeho história je bohatá a siaha až do stredoveku, kedy predstavoval vážený status vzdelancov a učiteľov, ktorý ho nosili ako symbol svojej vzdelanosti a postavenia.

Talár je zvyčajne dlhý a široký prehoz z voľnej padavej látky siahajúci pod kolená. Najčastejšie sa vyskytuje v čiernej farbe, ale jeho farba sa môže prispôsobiť zadaniu univerzity. Nie sú ničím výnimočným modré, fialové, či bordové taláre. Tak ako farba aj samotný strih a celkové prevedenie nemá pevné pravidlá a preto sa môže líšiť v závislosti od tradícií konkrétnej univerzity.

Promočná čiapka

Spolu s talárom sa pri promóciách používa aj promočná čiapka. Je to tá čiapka ktorú všetci poznáme z amerických seriálov, keď ju na konci pomócii všetci študenti vyhodia do vzduchu na znak ukončenia štúdia. Promočná čiapka je z pevnej matnej látky, vrchná časť je štvorcová v strede doplnená o strapec, ktorý sa na konci promócii presúva z pravej strany cez roh na ľavú. Tento akt má symbolizovať pomyselnú transformáciu zo študenta na absolventa, ktorý získal právo používať nový titul.

Strapec môže mať rôznu dĺžku, farbu aj objem ale vždy by mal obsahovať aj kovový štítok s rokom, kedy absolvent ukončil štúdium. Strapec okrem toho, že má symbolický význam je aj estetickým doplnkom celého slávnostného študentského oblečenia.

Na väčšine vysokých škôl v zahraničí patria talár a promočná čiapka k slávnostnému a formálnemu oblečeniu, ktoré sa používa pri slávnostnom odovzdaní titulov - teda pri promócii. Môžu byť doplnené výšivkami symbolizujúcimi univerzitu, katedru, či menom absolventa.

Ako zabezpečiť talár na promócie

U nás teto typ odevu nie je až tak rozšírený a používajú ho iba niektoré univerzity. Ak by ste však talár na svoje promócie predsa len potrebovali informujte sa priamo na univerzite ako majú zabezpečené toto oblečenie. Často samotné univerzity disponujú talármi a je teda aj možnosť ich zapožičania, či skupinového objednania slávnostného odevu tak, aby mali všetci študenti rovnaký odev. 

V prípade, že vaša univerzita takúto možnosť neponúka existujú špecializované predajne alebo požičovne kde talár ako aj promočnú čiapku zoženiete presne podľa vaších potrieb a predstáv. Mnohé predajne ponúkajú aj personalizované služby takže si svoje oblečenie môžete dokonale vyladiť.

Pri výbere taláru je dôležité myslieť na niekoľko dôležitých vecí. Najdôeležitejšie je, aby vám talár  dokonale sedel. Mal by byť v správnej veľkosti vzhľadom na vašu postavu. Je dôležité, aby ste sa v ňom cítili pohodlne nakoľko v ňom strávite niekoľko hodín a verte tomu, že váš diskonfort sa v konečnom dôsledku prejaví aj na vašom správaní.  Farbu taláru a čiapky prispôsobte podľa zadania a tradícii univerzity.

Čo si obliecť a neobliecť pod talár

To že máte na sebe talár ešte neznamená, že si pod neho môžete obliecť čokoľvek. Oblečenie pod talárom by malo byť elegantné, formálne a hodné danej situácie. Myslite na to, že aj oblečenie pod talárom môže byť za určitých okolností viditeľné. Napríklad pri preberaní diplomu, zdvihnutí ruky a pod. Predná a dolná časť odevu je viditeľná vždy, takže topánky, šaty, sukne, či v pánskom prípade nohavice a košeľa viditeľné určite budú.

Muži si pod talár obliekajú tmavý oblek a bielu košeľu doplnenú kravatou. Pánske doplnky by mali byť v tlmených farbách bez výrazného vzoru, alebo len s jemným vzorom. 

Topánky by mali byť čierne alebo hnedé a k tomu zladený opasok.

Pod talár v pánskom prípade určite nepatria košele a tričká s krákym rukávom, rovnako ani farebné a vzorované varianty. Ako v prípade dám ani v prípade pánov nie je vhodná športová a voľnočasová obuv.

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Ženy by si pod talár mali obliecť buď  elegantné šaty, sukňu a blúzku alebo kostým. Toto oblečenie nemusí byť až také slávnostné a honosné nakoľko ho z väčšej časti bude zakrývať talár, ktorý je v tomto prípade plní funkciu slávnostného odevu. V prípade oblečenia pod talár sa vyhnite príliž výrazným a krikľavým farbám a vzorom. Rovnako zabudnite aj na ležérne a voľnočasové oblečenie. Určite však nezabudnite na spoločenské topánky a decentné šperky.  Ideálne sú lodičky absolútne neprípustné sú športové topánky, či šľapky.

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Pánske oblečenie na promócie

Ak nemáte na sebe talár a budete promovaný v slávnostnom oblečení, mali by ste sa obliecť nasledovne.

Pri voľbe oblečenia na promócie u pánov je to o niečo jednoduchšie ako pri dámach. Berie sa za samozrejmosť, že páni prídu na promócie v obleku ideálne tmavej farby doplnenom o spoločenské topánky hodiace sa k obleku. Najlepšia voľba sú kožené topánky na šnurovanie.

V prípade farebnosti obleku sú povolené aj iné farebné varianty ako napr. modrá, béžová či sivá. Čo sa farieb obuvy týka ideálne sú čierne, alebo hnedé topánky.

Do obleku sa nosí jednoznačne košeľa s dlhým rukávom, bielej farby bez vzorov. Dĺžka rukávov by mala o cca 1 až 1,5 cm trčať z rukávov.

Pánske doplnky na promócie

Elegantný styling na promócie doplňte kravatou, prípadne motýlikom, ktorý je v tomto prípade tiež povolený. V prípade kravaty alebo motýlika platí pravidlo, že farba by mala ladiť s oblekom a košeľou. 

Ani v prípade pánskych doplnkov sa nehodia výrazné farby či nápadné vzory. Siahnite skôr po niečom minimalistickom a viac elegantnom. Ideálne sú jednofarebné kravaty, prípadne jemné prúžky, kocky, alebo bodky. Kravatu je potrebné uviazať na pevný uzol tesne pod límec košele. Voľný uzol nie je prípustný. Dĺžka kravaty by mala siahať k spone opasku.

Opasok na nohaviciach by mal farebne ladiť s topánkami. Jeho dizajn ako aj dizajn spony by mal byť spoločenského charakteru nakoľko sa jedná o formálnu udalosť, ktorá si takýto opasok rozhodne zaslúži. 

Zabudnite na výrazné šperky, piercing, náušnice a pod. tie sú na takú spoločenskú príležitosť jednoducho nevhodné. Môže sa to zdať ako nepodstatný detajl ale verte, že aj takéto maličkosti môžu urobiť veľký dojem. Doplnky ako hodinky, alebo manžetové gombíky by mali byť elegantné a decentné.

Nezabúdajte ani na váš celkový styling, ten by mal byť tiež spoločensky upravený. Máme tým na mysli upravené vlasy, oholenú prípadne upravenú bradu a fúzy. Rovnako dôležitá je manikúra, teda upravené a vyčistené nechty.

Zopár rád ktoré by sa mohli hodiť

Ak študent stojí, alebo kráča, má mať sako zapnuté. Na saku s jednoradovým zapínaním s dvomi gombíkmi je sako zapnuté len na horný gombík, na saku s tromi gombíkmi je sako zapnuté na prostredný gombík, prípadne na dva horné gombíky. Dolný gombík zostáva na saku vždy rozopnutý.

Dámske oblečenie na promócie

Dámske oblečenie na promócie ponúka priestor, kte sa môžete módne odprezentovať, mali by ste však zvoliť primeraný spoločenský odev. Siahnuť môžete buď po klasickom kostýme, či už v sukňovom alebo nohavicovom prevedení, šatách alebo môžete zvoliť aj dlhý elegantný overal, v ktorom tiež bude vyzerať elegantne a upravene ako pravá dáma.

Dámske šaty na promócie

Šaty sú najčastejšou voľbou oblečenia na promócie u žien. Platí niekoľko pravidiel, ktoré je nutné dodržať pri ich výbere. 

Dámy majú voľnejšiu ruku pri výbere farby oblečenia ako páni, ale tiež nie je vhodné, aby ste volili šaty v príliš výrazných farbách, alebo s nápadnými vzormy, flitrami a inými aplikáciami, ktoré by pútali pozornosť.

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Nakoľko sa jedná o formálnu udalosť, ktorá má svoju váhu, mali by ste pôsobiť elegantne, upravene a hlavne seriózne. Určite nechcete, aby si vás zapamätali podľa toho, že ste si prišli diplom prevziať oblečená ako papagáj. Preto vyberajte šaty skôr v tlmených pastelových farbách, alebo v klasickej čiernej, modrej alebo červenej, tým rozhodne nič nepokazíte. Dovoliť si môžete aj bielu alebo maslovú.

Veľmi dôležitým pravidlom je dĺžka sukne. Toto pravidlo je rovnaké pri sukni ako aj pri šatách. Dĺžka sukne by mala siahať okolo kolien. Maximálne 5 cm nad koleno. Určite nie kratšia. Šaty by mali mať aspoň krátke rukávy. Rozhodne nie sú vhodné šaty na ramienka, alebo bez rukávov s odhaleným dekoltom. Chrbát a ramená by mali byť vždy zahalené. Na ich zahalenie môžete použiť sako, bolero alebo aj štólu. Na promócie sú nevhodné šaty s príliš hlbokým výstrihom. Šaty by mali mať jemný decentný výstrih, ktorý by zbytočne nepútal neželanú pozornosť.

Na čo nezabudnúť pri výbere oblečenia na promócie

Veľmi dôležité je pri výbere oblečenia na promócie dbať na to, aby jednotlivé časti odevu neboli z priesvitného materiálu. Nechcete predsa aby bolo vidieť vašu spodnú bielizeť. To sa totiž považuje za spoločensky nevhodné. Rozhodne by ste nemali zabudnúť na silónky telovej farby bez vzoru. Siahnite po čo najtenších, skôr v matnom prevedení, aby to nepôsobilo rušivo. 

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Obuv na promócie

Pri výbere dámskych topánok na promócie je vhodné použiť spoločenské topánky najlepšie lodičky, pričom sa odporúča model s uzatvorenou špičkou aj pätou. Farba topánok by mala ladiť s farbou šiat. Ak však siahnete po klasických čiernych topánkach alebo lodičkách v béžových odtieňoch naozaj nič nepokazíte. Veľmi dôležitá je aj výška podpätku. V tomto prípade by ste mali vyberať topánky, ktoré majú výšku podpätku max. 6 cm. Príliš vysoké ihličky so sebou nesú riziko vzniku nepríjemného faux pas, ktorý by sa mohol stať v prípade, že nie ste zvyknutá chodiť na vysokých podpätkoch. 

Doplnky na promócie

Do outfitu na promócie jednoznačne patrí aj vhodne zvolená krásna kabelka. Ideálnou voľbou sú listové kabelky alebo malé clutch kabelky.

Outfit môžete doplniť o šperky a ďalšie doplnky či už sa jedná o prstene, náramky, brošne, jemné náhrdelníky a podobne. Majte však pri ich výbere na pamäti aby sa svojím dizajnom a veľkosťou hodili k vybraným šatám a k spoločenskej situácii. Vhodné sú decentné šperky v minimálnom množstve.

Styling na promócie

Dámy by na svojej promócii mali vyzerať jednoznačne upravene. Preto okrem výberu oblečenia a doplnkov venujte pozornosť aj úprave zovnajšku. Vhodný je ľahký nevtieravý make-up v podobe decentného denného líčenia. Upravené vlasy a nechty sú taktiež samozrejmosťou. Tetovanie a iné skrášlenia kože majú byť zakryté.

Oblečenie rodičov na promócie

Promócie sú prinajmenšom rovnako dôležitým dňom v živote rodičov ako v prípade samotných študentov. Sú to práve rodičia, ktorý v tento deň cítia hrdosť a aj určitú mieru zadosťučinenia za všetku snahu vo výchove svojho dieťa a tiež za podporu, ktorú počas školských rokov prejavovali svojmu synovy, či dcére. Rodičia si v plnej miere uvedomujú dôležitosť a silu tohto okamihu a preto by aj oni mali venovať pozornosť svojmu oblečeniu. Výber oblečenia rodičov je dôležitý. 

Odev by mal byť decentný a slávnostný no nemusí byť až tak formálny ako v prípade absolventa. V prípade pánov sa toho veľa nemení. Otec by mal byť oblečený  v klasickom obleku s bielou košeľou s dlhými rukávmi. Styling by mali dopĺňať elegantné kožené topánky na šnurovanie  jednofarebná decentná kravata

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Mamičky si na tento slávnostný deň môžu obliecť kostým, ktorý je v našich končinách veľmi obľúbený. Vyberať môžete nohavicový, alebo sukňový model, ktorý krásne doplní jemná saténová, alebo hodvábna blúzka ozvláštnená viazačkou alebo jemnými volánmi. 

Šaty na promócie pre mamu sú tiež skvelou voľbou. Môžete zvoliť áčkové či puzdrové šaty, doplnené krátkym blejzrom. Šaty nemusia byť len jednofarebné môžete zvoliť aj jemné kvetinové vzory. Dĺžka sukne by mala jednoznačne siahať pod kolená takže vyberajte šaty v midi dĺžke.

Celkový outfit doplňte elegantnými lodičkami a kabelkou v primeranej veľkosti, aby sa vám tam zmestili všetky potrebné veci. Nezabudnite, si do kabelky pribaliť aj vreckovky a púder pre prípad, že by vás táto slávnostná chvíla dojala. Outfit doplňte decentnými šperkami.

Ako sa obliecť na promócie ako hosť

Okrem absolventov a ich rodičov bývajú často na promócie pozvaní aj iní hostia. Väčšinou ide o partnerov absolventa, širšiu rodinu, či známich a kamarátov. Ak sa chystáte na promóciách zúčastniť ako hosť je tiež potrebné, aby sa vaše oblečenie prispôsobilo danej udalosti. Stále platí, že je to formálna spoločenská udalosť, ktorá má svoju váhu.

Pozvaní hostia pri výbere oblečenia nemusia dbať na prísny dress code. Oblečenie je už o čosi ligerálnejšie, ale aj tak by malo byť slušné a elegantné. Zabudnite na športové oblečenie, džínsy alebo príliš krátke oblečenie. Dámy si na túto príležitosť môžu obliecť koktejlové šaty, prípadne ľahké letné šaty v dĺžke po kolená, doplniť ich môžete sakom alebo tenším svetríkom. Chybu neurobíte ani voľbou sukne a efektnej blúzky. V prípade, že preferujete skôr nohavice určite vyberajte elegantné strihy. Zvoliť môžete klasické nohavice s vysokým pásom, či moderné široké nohavice, ktoré krásne vyniknú s krátkym sakom. 

Páni si na túto príležitosť nemusia obliekať celý oblek. Stačia oblekové nohavice, či iné elegantné nohavice v kombinácii s košeľou. Kravata, či sako nie sú nevyhnutné.

Veríme, že vám tento manuál pomohol a aspoň trochu vás zorientoval v tom, ako sa obliecť na promóciu. Či už sa jedná o vašu promóciu, alebo ste na promócie pozvaný ako hosť, je dobré vedieť čo na seba, aby ste si neurobili hanbu. Stačí sa držať základných pravidieť a táto dôležitá spoločenská udalosť dopadne určite na jednotu.

Foto zdroj: pinterest.com, mr3wan, scontent-iad3-1.xx.fbcdn.net, bhldn.com, elagia.com, amzn.topretty.insdealz.com

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Alila

Zaujímam sa o módu, trendy a všetko čo s tým súvisí. Rada prezentujem seba prostredníctvom módneho vyjadrenia.  Milujem nápadité doplnky, ktoré si aj sama vyrábam. Mojou snahou je radiť iným, aby si oblečenie vedeli užiť so štýlom a nadšením. 

Vyberáme z nášho blogu

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Midi šaty si získali srdcia mnohých žien, využite ich potenciál a zistite ako ich zakomponovať do svojho šatníka

Či už sa chystáte do práce, na svadbu alebo len tak na prechádzku mestom, midi šaty vám dodajú potrebnú dávku sebavedomia a pôvabu. Pripravte sa objaviť čaro tohto obľúbeného kúsku v dámskom šatníku a zistite, ako môžete využiť jeho potenciál vo svoj prospech.
Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme oblečenie na promócie bez módneho prešľapu

Sprievodca výberom dokonalého saka: Nájdite strih, ktorý vám pristane

V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na rôzne typy postáv a k nim odporúčané strihy sák, prezradíme si, aká dĺžka saka je ideálna vzhľadom na vašu výšku a vysvetlíme si, prečo je dôležité venovať pozornosť aj zdanlivo drobným detailom ako šírka ramien, dĺžka rukávov či tvar klôp a gombíkov. Tak poďme na to, aby ste sa vo svojom novom saku cítili neodolateľne a sebavedomo!