Retro bodkované šaty a ich miesto v modernom šatníku

Pripravte sa na malú bodkovanú revolúciu vo vašom šatníku! Bodkované šaty, tento nadčasový a neodolateľný módny kúsok, si už dávno získali srdcia žien po celom svete. Či už ste fanúšičkou retro štýlu alebo preferujete moderné trendy, bodkované šaty sú skrátka must-have pre každú príležitosť. Sú ako šálka horúcej čokolády s marshmallows počas chladného dňa - hrejivé, štýlové a vždy vás postavia na nohy.

V tomto článku sa spoločne ponoríme do sveta bodkovaných šiat a prezradíme vám tie najlepšie tipy a triky, ako ich nosiť tak, aby ste sa cítili sebavedomo, žensky a predovšetkým sama sebou. Pripravte sa na dávku inšpirácie, praktických rád a možno aj trochu nostalgie. Pretože, povedzme si úprimne, ktorá z nás nemá aspoň jednu spomienku spojenú s týmto ikonickým vzorom.

Takže, dámy, urobte si pohodlie, pripravte si svoju obľúbenú šálku kávy alebo čaju a poďme sa spoločne ponoriť do čarovného sveta bodkovaných šiat. Sľubujem, že po prečítaní tohto článku budete na bodky pozerať úplne iným pohľadom!

Výber správneho strihu a veľkosti bodiek

bodkovane saty 

Výber správneho strihu a veľkosti bodiek je kľúčový pre dosiahnutie lichotivého a štýlového vzhľadu. Poďme sa spoločne pozrieť na rôzne možnosti, ktoré máte k dispozícii:

Strih šiat

Pokiaľ ide o strih, bodkované šaty sú dostupné v rôznych tvaroch. Pre dámy s postavou v tvare presýpacích hodín sú ako stvorené šaty s áčkovou sukňou, ktoré krásne zvýraznia pás a dodajú postave ženskosť. Ak máte skôr atletickú postavu, vyskúšajte košeľové šaty s opaskom, ktoré vytvoria ilúziu kriviek. Pre tie, ktoré chcú zakryť problematické partie, sú ideálne zavinovacie šaty, ktoré lichotivo padnú na takmer každú postavu.

Ďalším skvelým strihom sú bodkované šaty s volánmi. Toto prevedenie šiat je dokonalou kombináciou hravosti, ženskosti a štýlu. Volány dodávajú bodkovaným šatám romantický a nežný nádych, vďaka čomu sú tieto šaty ako stvorené na špeciálne príležitosti, ako sú svadby, záhradné párty či letné posedenia s priateľmi.

Volány môžu byť umiestnené na rôznych častiach šiat - na rukávoch, na sukni, na výstrihu či dokonca po celej dĺžke šiat. Každé umiestnenie volánov dodá šatám iný vzhľad a náladu. Volány na rukávoch pôsobia romanticky a nežne, volány na sukni zase dodávajú šatám objem a dynamiku. 

Dĺžka šiat

Bodkované šaty s volánmi prichádzajú v rôznych dĺžkach, od mini až po maxi. Na neformálne príležitosti sú skvelou voľbou šaty s dĺžkou nad kolená, ktoré odhaľujú nohy a pôsobia hravým a svižným dojmom. Na formálnejšie udalosti zvoľte šaty s dĺžkou po kolená či maxi šaty, ktoré pôsobia elegantnejšie a sofistikovanejšie.

Veľkosť bodiek

bod (3)

Čo sa týka veľkosti bodiek, platí jednoduché pravidlo - čím väčšia udalosť, tým menšie bodky. Na formálnejšie príležitosti sú vhodné drobné bodky, ktoré pôsobia elegantne a sofistikovane. Naopak, väčšie a výraznejšie bodky sú skvelé na neformálne udalosti a dodajú vášmu outfitu hravosť a šarm.

Pamätajte, že neexistuje jediný správny spôsob, ako nosiť bodkované šaty. Nebojte sa hrať sa so strihmi, veľkosťami a farbami, kým nenájdete kombináciu, ktorá vám bude dokonale vyhovovať. Buďte kreatívne, sebavedomé a hlavne sa v bodkovaných šatách cíťte samy sebou. Pretože keď sa budete cítiť dobre, budete vyzerať ešte lepšie!

 

Farebné varianty bodkovaných šiat

bodkovane saty

Farebné varianty bodkovaných šiat ponúkajú nekonečné možnosti, ako oživiť váš šatník a prispôsobiť tento nadčasový vzor vášmu osobnému štýlu. Poďme sa spoločne inšpirovať pestrou paletou farieb, ktoré môžete s bodkami skombinovať:

Čierno-biele bodkované šaty: Táto klasická kombinácia je synonymom elegancie a sofistikovanosti. Či už zvolíte drobné bodky alebo výraznejšie vzory, čierno-biele prevedenie je vždy štýlovou voľbou na akúkoľvek príležitosť.

Námornícka modrá s bielymi bodkami: Svieža a nadčasová kombinácia, ktorá evokuje letné dni strávené pri mori. Námornícka modrá s bielymi bodkami pôsobí sviežo, mladistvo a zároveň elegantne.

Červené bodkované šaty: Červená je farbou vášne, energie a sebavedomia. Červené šaty s bodkami sú ideálnou voľbou, keď chcete vyniknúť z davu a pritiahnuť pozornosť. Skombinujte ich s čiernymi doplnkami na dosiahnutie dramatického efektu.

Smaragdovo zelené bodkované šaty: Hlboká smaragdová farba v kombinácii s bodkami pôsobí luxusne a sofistikovane. Tieto šaty sú ako stvorené na špeciálne príležitosti, ako sú svadby či koktejlové párty.

Žlté bodkované šaty: Slnečná žltá farba v kombinácii s bodkami vyžaruje radosť, optimizmus a energiu. Tieto šaty sú ako stvorené na letné prechádzky mestom či posedenie s priateľmi v obľúbenej kaviarni.

Pastelové bodkované šaty: Nežné pastelové odtiene, ako sú ružová, béžová, mätová či svetlo modrá, dodajú bodkovaným šatám romantický a éterický nádych. Sú perfektné na jarné a letné mesiace a pôsobia veľmi žensky a jemne.

Ako kombinovať bodkované šaty s inými kúskami oblečenia

bodkovane saty

Bodkované šaty sú skutočným klenotom každého šatníka, pretože ponúkajú nekonečné možnosti kombinovania s inými kúskami oblečenia. Či už chcete svoj outfit povýšiť na vyšší level, alebo ho naopak trochu uzemniť, s bodkovanými šatami môžete dosiahnuť presne taký vzhľad, po akom túžite. Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko inšpiratívnych kombinácií:

Bodkované šaty a džínsová bunda: Pre neformálny a hravý vzhľad skombinujte bodkované šaty s klasickou džínsovou bundou. Tento outfit je ako stvorený na víkendové prechádzky mestom či posedenie s priateľmi v obľúbenej kaviarni. Nezabudnite na pohodlné tenisky či sandále.

Bodkované šaty a kožená bunda: Dodajte svojmu outfitu s bodkovanými šatami trochu rebelskej nálady s pomocou koženej bundy. Čierna či hnedá kožená bunda v kombinácii s bodkovanými šatami vytvára zaujímavý kontrast a dodáva vzhľadu šmrnc. Doplňte ich čižmami po kolená pre ešte väčší wow efekt.

Bodkované šaty a kardigan: Na chladnejšie dni sú bodkované šaty v kombinácii s kardiganom tou pravou voľbou. Zvoľte kardigan v jednofarebnom prevedení, ktorý ladí s farbou šiat, a vytvorte tak harmonický a sofistikovaný vzhľad. Lodičky či balerínky sú skvelou obuvou k tomuto outfitu.

Bodkované šaty a sako: Na formálnejšie príležitosti, ako sú pracovné stretnutia či spoločenské udalosti, skombinujte bodkované šaty so sakom. Zvoľte sako v jednofarebnom prevedení, ideálne v čiernej, tmavo modrej či béžovej farbe, ktoré pôsobia elegantne a profesionálne. Lodičky sú v tomto prípade samozrejmosťou.

Bodkované šaty a pletený sveter: V chladnejších mesiacoch vrstvite bodkované šaty s hrubým pleteným svetrom pre pohodlný vzhľad. Oversized sveter v zemitých tónoch krásne kontrastuje s jemným vzorom bodiek a vytvára príjemný jesenný outfit. Doplňte čižmami po kolená alebo ankle boots.

Ako kombinovať bodkované šaty a výrazné vzory

bodkovane saty

Kombinácia bodkovaných šiat s inými vzormi môže byť odvážnym a štýlovým krokom, ktorý dodá vášmu outfitu hravosť a originalitu. Vyžaduje si však citlivý prístup a zmysel pre proporcie a farby. Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko tipov, ako kombinovať bodkované šaty s inými vzormi tak, aby výsledný outfit pôsobil harmonicky a štýlovo.

Bodky a pruhy: Kombinácia bodiek a pruhov je klasikou, ktorá nikdy nevyjde z módy. Zvoľte bodkované šaty v jednej farbe a doplňte ich pruhovaným vrchným dielom, napríklad sakom alebo kardigánom. Dôležité je, aby sa farby bodiek a pruhov navzájom dopĺňali a ladili. Napríklad, biele šaty s čiernymi bodkami skvele doplní čierno-biele pruhované sako. Outfit doplňte jednofarebným opaskom a lodičkami pre elegantný a sofistikovaný vzhľad.

Bodky a kvetinové vzory: Kombinácia bodiek a kvetinových vzorov pôsobí veľmi žensky a romanticky. Zvoľte napríklad biele bodkované šaty, ktoré sú doplnené o efektné červené kvety. Prípadne môžete zvoliť klasické bodkované šaty v jemných pastelových farbách a doplňte ich kvetinovým vrchným dielom, napríklad kimonom alebo ľahkou bundou. Kvetinový vzor by mal byť v podobných farbách ako bodky na šatách, aby outfit pôsobil jednotne. Outfit doplňte jemnými sandálmi a kvetinovou čelenkou čím dosiahnete dokonalý letný vzhľad. 

Bodky a geometrické vzory: Kombinácia bodiek a geometrických vzorov pôsobí moderne a odvážne. Zvoľte bodkované šaty vo výraznejších farbách a doplňte ich geometrickým vzorom, napríklad štvorcami alebo trojuholníkmi. Geometrický vzor môže byť súčasťou topánok, kabelky alebo šperkov. Dôležité je, aby sa farby bodiek a geometrického vzoru navzájom dopĺňali a vytvorili zaujímavý kontrast. Outfit doplňte jednofarebným sakom a lodičkami pre elegantný a neprehliadnuteľný vzhľad.

Čím doplniť bodkované šaty

bodkovane saty

Doplnky sú ako čerešnička na torte outfitu s bodkovanými šatami. Správne zvolené doplnky dokážu povýšiť váš vzhľad na vyšší level, dodať mu šmrnc a podčiarknuť váš osobný štýl. Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko tipov, ako skombinovať bodkované šaty s doplnkami:

Výber topánok závisí od príležitosti a štýlu šiat. Pre neformálne outfity sú skvelou voľbou sandále, tenisky či espadrilky. K elegantnejším bodkovaným šatám sa hodia lodičky, sandále na podpätku či ankle boots. Nebojte sa experimentovať s farbami a materiálmi, ktoré ladia s farbou šiat.

Kabelka je neodmysliteľným doplnkom každého outfitu. K bodkovaným šatám sa skvele hodia crossbody kabelky, clutch kabelky či elegantné listové kabelky. Zvoľte kabelku v jednofarebnom prevedení, ktorá ladí s farbou šiat, alebo naopak v kontrastnej farbe pre výraznejší efekt.

Šperky dodajú bodkovaným šatám ten správny lesk a šmrnc. Jemné retiazky, náušnice či náramky v zlatej alebo striebornej farbe krásne doplnia bodkovaný vzor. Pre výraznejší vzhľad zvoľte nápadnejšie šperky, ako sú veľké náušnice, výrazné náhrdelníky či množstvo tenkých náramkov na zápästí.

Opasok je skvelým doplnkom, ktorý dokáže zvýrazniť váš pás a dodať outfitu s bodkovanými šatami tvar. Zvoľte tenký opasok v kontrastnej farbe alebo vzorovaný opasok, ktorý ladí s farbou šiat. Pre neformálne outfity sú vhodné aj širšie opasky v prírodných materiáloch.

Šatky a šály sú skvelým doplnkom na chladnejšie dni. K bodkovaným šatám sa hodia jednofarebné šatky a šály v kontrastných farbách, ktoré outfit oživia. Pre romantický vzhľad zvoľte ľahké šifónové šatky, pre hrejivý efekt zase pletené šály.

Klobúky a čiapky dodajú outfitu s bodkovanými šatami hravosť a štýl. V lete sú perfektnou voľbou slamené klobúky so širokým okrajom, v chladnejších mesiacoch zase baretky či klobúky z plsti. Nebojte sa experimentovať s rôznymi tvarmi a materiálmi.

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com