Pásikavý sveter skutočná hviezda dámskeho šatníka, ktorá vám nesmie chýbať

Jedným z neodmysliteľných kúskov, ktorý by si mal nájsť svoje miesto v každom šatníku, je pásikavý sveter. Tento časom overený favorit je viac ako len kus oblečenia; je to skutočná hviezda, ktorá dokáže osviežiť akýkoľvek outfit a pridať mu šmrnc. Pásikavý vzor má dlhú a fascinujúcu históriu, ktorá siaha hlboko do minulosti, a počas rokov sa udržal na popredných priečkach módnych trendov. Vďaka svojej univerzálnosti a schopnosti doplniť takmer akýkoľvek štýl sa stal nezameniteľným a nenahraditeľným prvkom. Poďme sa teda pozrieť na to, prečo by dámsky pásikavý sveter mal byť tým pravým klenotom vo vašom šatníku.

Prečo je pásikavý sveter takou ikonou

pasikavy sveter

Pásikavý sveter možno kombinovať s množstvom rôznych kúskov oblečenia, čo z neho robí skutočne univerzálny kúsok. Či už hľadáte ležérny outfit na bežný deň alebo niečo trochu elegantnejšie, pásikavý sveter sa ľahko prispôsobí. Je tiež dokonalý na vrstvenie – vynikajúco sa hodí  pod sako čím môžete podporiť elegantný až profesionálny vzhľad. Ak si ho oblečiete na košeľu dosiahete viac ležérny štýl. Jeho schopnosť doplniť rôzne štýly robí z pásikavého svetra perfektného spoločníka na každú príležitosť.

Pásiky nikdy nevychádzajú z módy. Sú jedným z mála vzorov, ktoré sú vždy aktuálne a trendy, bez ohľadu na sezónu alebo meniace sa módy. Pruhovaný sveter je preto investíciou, ktorá vydrží roky a stále zostane štýlová.

Pásikavé svetre môžu mať významný vplyv na vizuálnu proporciu a siluetu postavy. Horizontálne pásiky môžu opticky rozšíriť postavu, čo je skvelé pre chudších ľudí, ktorí chcú pôsobiť plnšie. Naopak, vertikálne pásiky môžu postavu predĺžiť a zúžiť, čo je výhodné pre tých, ktorí si prajú vyzerať vyššie a štíhlejšie. Navyše, výber správneho typu pásikov môže zvýrazniť prednosti a skryť nedostatky postavy, čo vedie k vizuálne vyváženejšiemu celkovému dojmu.

V kombinácii týchto faktorov je jasné, prečo pásikavý sveter patrí medzi hviezdy šatníka. Ponúka širokú škálu možností nosenia, zatiaľ čo jeho estetická schopnosť zlepšiť postavu robia z neho neoceniteľný kúsok, ktorý oživí každý šatník.

Rôzne štýly pásikavých svetrov

  • Horizontálne pásiky: Klasický a najbežnejší typ pásikavého svetra. Tento štýl je veľmi flexibilný a ľahko kombinovateľný s rôznymi kúskami oblečenia.

  • Vertikálne pásiky: Ponúkajú optickú ilúziu vďaka ktorej môžete postavu vizuálne predĺžiť a zúžiť. Sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú vytvoriť štíhlejší vzhľad.

  • Úzke versus hrubé pásiky: Úzke pásiky sú skôr subtílne a môžu vytvoriť sofistikovaný vzhľad, zatiaľ čo hrubé pásiky sú odvážnejšie a môžu byť výrazným prvkom outfitu.

  • Oversized: Voľné a pohodlné svetre sú ideálne na vrstvenie a pridávajú ležérny šarm. Môžete ich skombinovať s dlhšími košeľami a úzkymi nohavicami čím docielite moderný vzhľad.

  • Úzke: Úzke pásikavé svetre sú vhodné na formálnejšie príležitosti. Môžu byť kombinované s elegantnou sukňou alebo nohavicami vďaka čomu budete vyzerať štíhlo a elegatne.

  • Dlhé alebo skrátené: Dlhé svetre ponúkajú viac pokrytia a pohodlia, zatiaľ čo skrátené verzie sú skvelé pre vytvorenie vrstveného efektu, najmä v kombinácii s oblečením s vysokým pásom.

Každý z týchto štýlov ponúka jedinečné vlastnosti a výhody, ktoré môžu obohatiť váš šatník a prispôsobiť sa rôznym situáciám a osobným preferenciám. Vybrať si pásikavý sveter, ktorý najlepšie vyhovuje vášmu štýlu a potrebám, znamená investovať do kúsku, ktorý vám poslúži roky a zároveň zostane v móde.

Pásikavý sveter podľa typu postavy

pasikavy sveter

Pri výbere pásikavého svetra, ktorý by lichotil vášmu typu postavy, je dobré držať sa pár jednoduchých tipov. Každá postava je jedinečná a s trochou znalosti môžete zvoliť ten pravý sveter, ktorý zvýrazní vaše prednosti.

Tak ako sme už spomenuli ak máte štíhlu alebo viacmenej chlapčenskú postavu horizontálne pásiky sú vašimi priateľmi! Pomôžu vám pridať trochu objemu a vizuálne rozšíriť postavu, čím vytvoria dojem plnších ženských kriviek. Ak máte plnšiu postavu presýpacích hodín mali by ste sa zamerať na vertikálne pásiky, ktoré budú pre vás skvelou voľbou. Pomôžu vám predĺžiť a zúžiť vašu siluetu, čím zvýraznia vaše krivky bez pridania objemu.

Ak chcete skryť niektoré partie zamierte na svetre s pásikmi v oblastiach, kde chcete pritiahnuť pozornosť, a jednofarebné panely tam, kde chcete odviesť pozornosť. Napríklad, sveter s pásikmi len na rukávoch môže odvrátiť pozornosť od širšieho boku, alebo sveter ktorý má pásiky cez prsia je vhodný pre tie postavy ktoré majú väčšie brucho.

Pre vyššie postavy sú ideálne hrubé horizontálne pásiky pretože pridajú vizuálny záujem a pomôžu "rozdeliť" výšku postavy. Naopak ak máte nižšiu postavu dávame vám do pozornosti svetre s jemnými vertikálnymi pásikmi. Tie vám pomôžu vytvoriť ilúziu vyššej postavy. Skrátené verzie svetrov sú tiež skvelé, pretože vizuálne predĺžia nohy, najmä keď sú kombinované s nohavicami alebo sukňou s vysokým pásom.

Pamätajte, že najdôležitejšie je, aby ste sa vo svojom svetri cítili pohodlne a sebavedomo. Pravidlá módy sú tu na to, aby sa občas porušovali, takže nebojte sa experimentovať a nájsť ten štýl, ktorý najlepšie vyhovuje práve vám!

Ako nosiť a s čím kombinovať pásikavý sveter

pasikavy sveter

Nosiť pásikavý sveter môže byť zábavnou a štýlovou záležitosťou, ak viete, ako ho správne kombinovať. Tu je niekoľko tipov, ako si pásikavý sveter obliecť tak, aby ste vždy vyzerali skvele:

S džínsami na ležérnu pohodu

Spojte pásikavý sveter s obľúbenými džínsami čím vytvoríte jednoduchý, ale štýlový outfit. Moderný vzhľad dosiahnete ak zvolíte rozšírené alebo rovné strihy. Na bežný deň doplňte outfit teniskami, mokasínami alebo kotníkovými čižmami a jednoduchou crossbody taškou kľudne aj vo výraznejších farbách, aby celkový outfit nepôsobiť mdlo a usadlo.

S elegantnými nohavicami alebo sukňou

Na formálnejšie príležitosti alebo do práce zkombinujte pásikavý sveter s elegantnými nohavicami alebo puzdrovou sukňou. Vyberte si sveter s jemnejšími pásikmi pre sofistikovanejší vzhľad. Pridajte lodičky alebo elegantné topánky na nízkom podpätku. Dokončite outfit štýlovým opaskom a kvalitnou kabelkou.

Vrstvenie

Pásikavý sveter je ideálny na vrstvenie. Pásikavý sveter sa skvele hodí pod ľahkú bundu alebo sako čím docielite štýlový a praktický vzhľad. Tenšie pásikavé svetre výborne fungujú v kombinácii s košeľou, ktorá vykukuje na goliery a spod rukávov čo vyzerá veľmi žensky a upravene. Vhodnou kombináciou je tiež kombinácia pásikavého svetra tenšieho roláku ktorý môžete doplniť prešívanou vestou a docieliť tak skutočný vrstvený vzhľad.

Hravé Kombinácie

Nezabudnite, že móda je o zábave a vyjadrení seba samého. Skúste pásikavý sveter kombinovať s inými vzormi, ako sú kvetinové alebo geometrické vzory, pre odvážny a jedinečný vzhľad. Len pamätajte na udržanie harmónie v farbách.

Pásikavý sveter a jeho farebné varianty

pruhovany sveter

Pásikavý sveter je v móde univerzálnym kúskom, ktorý hrá na mnohých farebných paletách. Od klasických až po trendové.

Čierno-biela je klasická kombinácia, ktorá nikdy nevyjde z módy. Čierno-biely pásikavý sveter je perfektným kúskom, ktorý sa ľahko kombinuje a pristane takmer ku všetkému. Toto farebné prevedenie alebo jeho opačná varianta boli navyše veľmi trendy v predchádzajúcich sezónach a svoje posledné slovo nepovadali ani teraz. Preto ak ste investovali práve do takéhoto pásikavého svetra môžete ho zakomponovať aj do aktuálnych outfitov.

Ďalším veľmi obľúbeným farebným variantom je modro-biela kombinácia inšpirovaná námorníckym štýlom. Modro-biela varianta je ideálna do ležérnych alebo letných outfitov. Pridáva sviežosť a je ľahko kombinovateľná s džínsami alebo bielymi či červenými nohavicami, ktoré dokonale podčiarknu námornícky look.

Sivá a čierna prípadne béžová a čierna je skvelá voľba pre tých, ktorí preferujú subtilnejšie kombinácie, sivá a čierna ponúka menej kontrastnú, ale stále štýlovú alternatívu. Rovnako to platí aj pre béžovo -čiernu kombináciu.

Oproti týmto klasickým kombináciam môžete siahnúť aj trendových variantoch. Takými sú jednoznačne pastelové odtiene ktoré sú veľkým trendom, najmä na jar a v lete. Pásikavé svetre v kombináciách svetlomodrej, ružovej, levanduľovej alebo mätovej ktoré pridávajú outfitom jemnosť a ženskosť.

Ak patríte k ženám ktoré sa neboja neónových farieb, odporúčame vám siahnúť práve po týchto pútačoch pohľadov. Neónovo zelená, ružová alebo oranžová v kombinácii s neutrálnymi tónmi ako čierna alebo biela vytvárajú vzrušujúci a energický vzhľad.

Ďalším horúcim trendom sú metalické farby, preto pridanie metalických prvkov do pásikavého svetra, ako sú zlaté alebo strieborné pásiky, môže dodať extra štýlový vzhľad vhodný na bežné nosenie aj do spoločnosti.

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com