Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Krst ako aj samotné krstiny sú významnou udalosťou v živote dieťaťa a jeho rodiny, ktorá si zaslúži náležitú pozornosť aj z hľadiska výberu oblečenia. Či už ste pozvaní ako hosť, alebo ste rodič, či krstný rodič, je dôležité zvoliť vhodný outfit, ktorý bude rešpektovať etiketu a zároveň odrážať slávnostnú atmosféru. V tomto článku sa zameriame na to, aké oblečenie je vhodné na krst pre dámy, pánov a deti, pričom zohľadníme vhodnosť oblečenenia podľa dress code. Poradíme vám, ako skĺbiť eleganciu, pohodlie a osobný štýl, aby ste sa na tejto špeciálnej príležitosti cítili skvelo a prispeli k nezabudnuteľnej atmosfére. Či už dávate prednosť klasike alebo hľadáte modernejšie alternatívy, tento článok vám poslúži ako užitočný sprievodca pri výbere toho správneho oblečenia na krst pre celú rodinu. Po prečítaní tohto článku budete presne vedieť ako sa obliecť na krst.

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Čo je to krst

Ak ste si priniesli domov vaše voňavé klbko šťastia v podobe vytúženého dieťatka je pravdepodobné, že vás v najbližších týždňoch po jeho narodení bude čakať významná rodinná udalosť v podobe pokrstenia vášho dieťaťa  v kostole. 

Krst je náboženský obrad odohrávajúci sa v kostole na cirkevnej pôde za prítomnosti kňaza a rodiny pokrsteného dieťaťa. Okrem rodičov dieťaťa sú veľmi podstatní krstní rodičia, ktorých vyberajú rodičia a je zaužívané, že ide o ľudí ktorých si rodičia vyberú, aby im v prípade potreby pomáhali vo výchove. V minulosti krstný rodičia mali aj úlohu postarať sa o dieťa v prípade, že sa rodičom niečo stane, ale táto povinosť už dnes odpadá a ide skôr o formálnu úlohu. 

Okrem týchto najdôležitejších ľudí zúčastňujúcich sa na obrade krstu sú prítomní aj ostatný členovia rodiny, ako starí rodičia, súrodenci, či iný rodinní príslušníci.

Oblečenie na krst pre krstené dieťa

Oblečenie pre bábätko

Najdôležitejšou osobu na kste je jednoznačne dieťa ktoré bude pokrstené. Preto by ste mali výberu oblečenia pre dieťa venovať pozornosť. Ak ide o malé bábätko treba zvážiť ročné obdobie kedy sa krst koná a podľa toho prispôsobiť oblečenie na krst. 

Vždy však myslite na to, že oblečenie by malo byť hlavne príjemné a pohodlné na nosenie až potom je podstatný dizajn. Vieme, že si určite potríte na krásnom oblečení keďže krst je aj chvíľou z ktorej si chcete uchovať veľa spomienok v podobe fotiek či video záznamu, ale aj tak by malo byť dobro dieťaťa pednejšie pred krásnym dizajnom.

Oblečenie by malo byť jednoznačne biele. Táto farba symbolizuje farbu čistoty a nepoškvrnenosti dieťaťa. 

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Oblečenie na krst pre dievčatko

V prípade dievčatka je vhodné na krst vybrať šaty z príjemného bavlneného, prípadne saténového materiálu, ktoré podľa potreby môžete doplniť o svetrík. Zvoliť môžete aj sukničku v kombinácii s body. Celkový styling doplňte pančuškami a roztomilými capačkami. Nezabudnite ani na čiapočku, alebo čelenku na hlavičku, ktoré z vašej malej krásavice vyčaria dokonalú princeznú.

Oblečenie na krst pre chlapca

Chlapčenské oblečenie na krst je dostupné v rôznych prevedenia takže aj z chlapcov môžu byť dokonalí elegáni. Aj v tomto prípade siahnite predovšetkým po kvalitnom bavnenom oblečení. Zvoliť môžete set nohavíc, body a kabátika alebo dokonalú eleganciu v podobe malého obleku s efektnou košieľkou. Celkový styling doplňte motýlikom a capačkami

Ak sa krst odohráva v chladnom jesennom počasí alebo v zime. Dieťatko rozhodne prineste do kostola v zavinovačke alebo vo fusaku. Nechcete predsa, aby pri tejto príležitosti prechladlo.

Oblečenie pre staršie dieťa

V poslednej dobe sa čoraz častejšie krstia staršie deti. Ak vás čaká krst kedy je vaše dieťa už väčšie nie je potrebné, aby bolo oblečené v bielom. Zvoľte slávnostné oblečenie, ktoré je vhodné na takúto príležitosť. Chlapci by mali mať na krst oblečený oblek a košeľu, elegantné topánky a celkový styling je vhodné doplniť kravatou alebo motýlikom. Prípustná je aj varianta elegantných nohavíc, košele, svetra či vesty. 

Oblečenie na krst pre dievčatá by malo byť tiež slávnostné a primerane formálne. Zabudnite však na potlače, flitre či výrazné vzory. Hodia sa slávnostné šaty alebo suknička doplnená o blúzku či top s jemnými volánikmi. Tu sa výberu medze nekladú a mamičky môžu svojim malým slečnám dopriať prakticky čokoľvek čo nie je príliš výstrené. Vhodné sú tiež svetríky, kabátiky či pelerínky, ktoré ich zahrejú v chladných dňoch.

Na čo nezabudnúť pri krste

Pri krste je veľmi dôležité nezabudnúť priniesť krstnú sviečku a krstnú košieľku, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri samotnom obrade. Obe veci na krst zabezpečujú krstný rodičia. Dizajn je na ich výbere. Sviečka ako aj košieľka by mali byť biele a mali by na nich byť vyšité alebo namaľované meno dieťaťa, dátum narodenia a dátum krstu.

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Oblečenie na krst pre mamu a krstnú mamu

Najdôležitejšie ženy, ktoré sa na krste zúčastňujú sú jednoznačne mama dieťaťa a krstná mama. Práve oni by mali venovať najväčiu pozornosť otázke čo si obliecť na krst. Oblečenie pre mamu a krstnú mamu by malo byť vkusné, elegantné a zároveň decentné, vhodné do kostola.

Je mimoriadne dôležité zvoliť outfit, ktorý je vhodný na túto slávnostnú príležitosť a zároveň odráža váš osobný štýl. 

Tu sú niektoré možnosti:

Šaty na krst

Na krst sú jednoznačne vhodné elegantné šaty. Zvoľte šaty s dĺžkou po kolená alebo midi šaty mierne pod kolená, ktoré pôsobia elegantne a upravene.

Čo sa týka farieb na krst je vhodné zvoliť jemné pastelové odtiene, ako napríklad ružová, modrá, žltá alebo zelená. Vyhnite sa príliš výrazným farbám alebo vzorom.

Pri výbere vhodného materiálu je dôležité zamerať sa na kvalitné materiály, ktoré už na prvý pohľad pôsobia honosne a elegantne. Materiály ako hodváb, šifón alebo krajka dodajú šatám slávnostný nádych.

Kostýmy a komplety na krst

Na krstiny môžete zvoliť aj elegantný kostým alebo komplet pozostávajúci z blúzky a sukne. Takáto alternatíva je tiež skvelou a nanajvýš elegantnou voľbou na takýto typ udalosti.

Pri výbere strihov zvoľte jednoduché strihy a decentné varianty, ktoré pôsobia uhladene.

Doplnky

Tak ako pri každom outfite aj pri tom na krstiny sú veľmi dôležité doplnky, ktoré dotvárajú celkový vzhľad. K šatám na krstiny je vhodné zladiť malý klobúčik, fascinátor či čelenku, ktoré môžu byť elegantným doplnkom k outfitu ktorý sa koná v kostole.

Ak hovoríme o outfite na krstiny tak rozhodne nemôžeme opomenúť šperky. V prípade voľby šperkov je vhodné siahnuť po jemných šperkoch ako sú napríklad malé perlové náušnice, či nášnice vo farbe kovu. Celkový vzhľad podčiarkne aj jemný náhrdelník či náramok.

Kabelka by mala byť malá a elegantná, ideálne v neutrálnej béžovej či bielej farbe, prípadne taká, aby sa svojou farbou hodila k šatám. Topánky by mali byť pohodlné a zladené s outfitom. Nič nepokazíte ak siahnete po klasických béžových lodičkách či sandáloch s jemným štrasovým zdobením, ktoré budú v outfite pôsobiť ako šperk.  Uprednostnite obuv na primeranom opätku okolo 6 cm. Vaša chôdza bude pôsobiť žensky a sebaisto.

Zvoľte jednoduchý, ale elegantný outfit, ktorý vám umožní cítiť sa pohodlne a sebavedomo počas celej oslavy krstu.

Oblečenie na krst pre otca a krstného otca

Aj páni by mali zvoliť vhodné oblečenie na krst, ktoré podčiarkne slávnostný charakter udalosti a zároveň umožní cítiť sa pohodlne a sebavedomo. Či už ste otec dieťaťa, krstný otec alebo hosť, váš outfit by mal byť elegantný, vkusný a primeraný danej príležitosti.

Oblek na krst

Najideálnejším oblečením vhodným na krst je tmavý oblek (čierny, tmavomodrý alebo tmavosivý) Takýto oblek je klasickou voľbou na akékoľvek slávnostné príležitosti a rozhodne ním nemôžete nič pokaziť

Pri voľbe strihu zvoľte dobre padnúci oblek z kvalitného materiálu, ako je vlna alebo zmesový materiál.

Ak je krst menej formálny, môžete zvoliť aj svetlejšie farby obleku, ako napríklad sivá alebo béžová.

 

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Košele a kravaty na krst

K obleku sa hodí jednofarebná košeľa v bielej, svetlomodrej alebo inej svetlej farbe.

Kravata by mala ladiť s farbou obleku a košele. Zvoľte jednofarebné alebo jemne vzorované kravaty v decentných farbách. Veľmi pekne vyzerá ak sa farbou zladíte s vašou partnerkou. Napríklad ak zvolíte motýlik v rovnakej farbe ako sú partnerkyne šaty, ale nie je to pravidlo.

Neformálnejšie možnosti

Ak je krst menej formálny, môžete zvoliť kombináciu saka, nohavíc a košele bez kravaty.

Pletené svetre v tmavších farbách sú tiež vhodnou voľbou v prípade chladnejšieho počasia.

Topánky a doplnky

Čo sa týka obudy k obleku sa hodia klasické kožené šnurovacie topánky v čiernej alebo tmavohnedej farbe.

S obuvou súvia aj ponožky. Nezabudnite zvoliť vhodný typ a farbu. Do obleku sa nosia vysoké oblekové ponožky v tmavých farbách.

Pánske doplnky ako opasok a hodinky by mali byť zladené s outfitom a pôsobiť decentne.

Pri výbere oblečenia na krst pre pánov dbajte na to, aby ste pôsobili upravene a slávnostne, ale zároveň sa cítili pohodlne. S dobre padnúcim oblekom alebo sakom a vkusne zvolenými doplnkami zaručene zažiarite.

Detské oblečenie na krst

Krst je rodinná udalosť a tak je viac ako jasné, že sa na privítaní dieťatka v cirkevnej rodine zúčastnia aj nejaké deti, či už súrodenci, alebo brantranci ,či sesternice krsteného dieťatka. 

Tieto deti by tiež mali prísť slušne oblečené. Nie je tu dané nejaké presné pravidlo v rámci dress code. Dievčatá v šatách a chlapci v chino nohaviciach s košeľou či svetrom. To sú varianty s ktorými rozhodne nemôžete nič pokaziť. Myslite len na to, aby oblečenie bolo slušné bez zbytočných nápisov a potračí. Skor jednofarebné, alebo s klasickými vzormi.

Oblečenie na krst ako hosť

Ak ste pozvaný na krstiny ako hosť platí v podstate rovnaké pravidlo ako pri deťoch. Nie je dané presné pravidlo v obliekaní. Rozhodne však zvoľte oblečenie vhodné do kostola. Vhodné sú tlmené farby, nie príliš výrazné vzory a nápisy či výrazné značky sú doslova tabu. 

Zvoľte elegantné oblečenie. Páni ktorí sa chystajú na krstiny ako hosť môžu zvoliť decentné sako, elegantné napr. kárované nohavice, ktoré nemusia byť z jedného obleku. Klasická košeľa a elegantné topánky. Outfit môže obmeniť svetrom, alebo vestou. Kravata alebo motýlik nie sú v tomto prípade nutnosťou.

Dámy ktoré sú pozvané na krstiny ako hosť by tiež mali zvoliť primerané oblečenie. Zvoliť môžete voľné nohavice a blúzku, kostým, alebo elegantné šaty. Outfit doplňte decentnými šperkami.

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Oblečenie na krst podľa ročného obdobia

Pri výbere oblečenia na krst je dôležité zohľadniť aj ročné obdobie a počasie. Tu sú niektoré tipy, ktoré vám pomôžu prispôsobiť váš outfit podmienkam:

Jar/Leto

Zvoľte ľahké a priedušné materiály, ako sú bavlna, ľan alebo hodváb, ktoré sú predušné a zároveň vám pomôžu udržať sa v chlade.

Pre dámy sú vhodné šaty alebo sukne s blúzkou v pastelových alebo jasných letných farbách.

Páni môžu siahnuť po ľahkom obleku v svetlých farbách alebo po kombinácii nohavíc a saka s košeľou s krátkym rukávom.

Nezabudnite na slnečné okuliare a pokrývku hlavy, ak sa krst koná vonku.

Jeseň/Zima

Uprednostnite teplejšie materiály, ako sú vlna, kašmír alebo zamat, ktoré vás udržia v teple.

Dámy môžu zvoliť šaty alebo kostým s dlhým rukávom v tmavších jesenných alebo zimných farbách. Pančuchy a lodičky prípadne vysoké čižmy po kolená sú tiež vhodnou voľbou.

Páni by mali siahnuť po obleku v tmavších farbách, doplnenom o vlnený kabát.

Doplnky ako šál, rukavice a čiapka môžu byť nielen štýlové, ale aj praktické.

Bez ohľadu na ročné obdobie je dôležité zvoliť oblečenie, v ktorom sa budete cítiť pohodlne a sebaisto. Vrstvenie oblečenia môže byť užitočné, najmä ak sa teplota počas dňa mení. A nezabudnite, že je lepšie byť mierne preoblečený ako podoblečený - vždy sa môžete zbaviť vrstvy, ak je vám príliš teplo.

Čomu sa vyhnúť pri výbere oblečenia na krst

Pri výbere oblečenia na krst je rovnako dôležité vedieť, čomu sa vyhnúť, ako aj to, čo si obliecť. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa módnym prešľapom:

Nevhodné farby a vzory

  • Vyhnite sa príliš výrazným alebo krikľavým farbám, ktoré by mohli odpútavať pozornosť od slávnostnej udalosti.
  • Neobliekajte si oblečenie s veľkými alebo výraznými vzormi, ktoré pôsobia neformálne alebo rušivo.
  • Čierna farba by sa mala nosiť s mierou, pretože krst je radostná oslava života.
Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Príliš neformálne či vyzývavé kúsky

  • Vyhnite sa príliš neformálnemu oblečeniu, ako sú rifle, tričká, krátke šortky alebo športové oblečenie.
  • Dámy by sa mali vyhnúť príliš krátkym sukniami, hlbokým výstrihom alebo priesvitným materiálom, ktoré by mohli pôsobiť nevhodne.
  • Páni by sa mali vyhnúť krátkym nohaviciam, tričkám alebo športovej obuvi.
  • Plážové oblečenie, ako sú šľapky alebo sandále, nie sú vhodné ani pre dámy, ani pre pánov.

Pamätajte, že krst je slávnostná príležitosť, ktorá si vyžaduje istú úroveň formálnosti a zdržanlivosti. Vyhýbajte sa oblečeniu, ktoré by mohlo byť považované za nevhodné alebo neúctivé v náboženskom prostredí. V prípade pochybností je vždy lepšie sa obliecť o niečo formálnejšie než menej formálne. S vhodne zvoleným outfitom budete vyzerať a cítiť sa skvele, a zároveň prejavíte úctu k významu tejto špeciálnej udalosti.

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Výber vhodného oblečenia na krst môže byť pre mnohých ľudí výzvou, ale s niekoľkými jednoduchými tipmi a radami môžete vyzerať štýlovo a cítiť sa pohodlne počas tejto slávnostnej udalosti. Kľúčom je nájsť rovnováhu medzi eleganciou, pohodlím a rešpektovaním etikety.

Veríme, že s našimi radami a tipmi budete schopní vybrať si oblečenie, v ktorom sa budete cítiť sebavedomo a príjemne počas celej oslavy krstu. Pamätajte, že najdôležitejšie je sústrediť sa na význam tejto špeciálnej udalosti a vychutnať si spoločnosť rodiny a priateľov. S vhodne zvoleným outfitom budete pripravení stráviť nezabudnuteľný deň a vytvoriť krásne spomienky.

Foto zdroj: pinterest.com, krystalschlegel.com,jenniferwrynne.com, mujerhoy.com, masque1000palabras.com, rachelparcell.com, etsy.com

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Alila

Zaujímam sa o módu, trendy a všetko čo s tým súvisí. Rada prezentujem seba prostredníctvom módneho vyjadrenia.  Milujem nápadité doplnky, ktoré si aj sama vyrábam. Mojou snahou je radiť iným, aby si oblečenie vedeli užiť so štýlom a nadšením. 

Vyberáme z nášho blogu

Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Čo si obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem

 Okrem vašich schopností a skúseností je prvý dojem, ktorý urobíte na potenciálneho zamestnávateľa, kľúčový. Jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú tento prvý dojem, je váš výzor a oblečenie. Tu je niekoľko tipov, ako sa obliecť na pracovný pohovor a urobiť skvelý prvý dojem.
Oblečenie na krst: aké oblečenie zvoliť na krst pre dievčatko, chlapčeka, rodičov až po všetkých zúčastnených

Ako sa obliecť na promócie? Vyberáme šaty na promócie bez módneho prešľapu

Oblečenie na promócie má byť elegantné, slávnostné a výnimočné. Poďme sa teda spolu pozrieť na základné pravidlá dress code, podľa ktorých sa zvládnete nastajlovať na ten váš deň "D" bez najmenšieho zaváhania.