Sprievodca výberom dokonalého saka: Nájdite strih, ktorý vám pristane

Vybrať si dokonalé sako môže byť niekedy poriadna výzva. Každá žena túži po saku, ktoré lichotivo zvýrazní jej postavu, dodá jej sebavedomie a zároveň vydrží viac než jednu sezónu. Či už sa chystáte na pracovný pohovor, svadbu najlepšej kamarátky alebo len hľadáte sako na bežné nosenie, tento článok vám pomôže zorientovať sa v spleti strihov a nájsť ten, ktorý vám pristane ako uliaty.

V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na rôzne typy postáv a k nim odporúčané strihy sák, prezradíme si, aká dĺžka saka je ideálna vzhľadom na vašu výšku a vysvetlíme si, prečo je dôležité venovať pozornosť aj zdanlivo drobným detailom ako šírka ramien, dĺžka rukávov či tvar klôp a gombíkov. Tak poďme na to, aby ste sa vo svojom novom saku cítili neodolateľne a sebavedomo!

Nájdite si svoj dokonalý strih saka podľa typu postavy

damske sako

Každá z nás je jedinečná a má iný typ postavy. Preto je dôležité poznať svoj typ postavy a vedieť, aký strih saka nám najlepšie pristane. Tu sú tri základné typy postáv a k nim odporúčané strihy saka:

Štíhla postava

  • Ak máte štíhlu postavu, môžete si dovoliť experimentovať s rôznymi strihmi. Odporúčame vám vyberať si slim fit strihy, ktoré krásne zvýraznia vašu figúru.
  • Nebojte sa siahnuť po moderných strihoch s úzkymi ramenami a zúženým pásom, ktoré podčiarknú vašu ženskosť a dodajú vášmu outfitu šmrnc.

Atletická postava

  • Pre dámy s atletickou postavou, ktoré majú širšie ramená a užší driek, je ideálnou voľbou regular fit sako s dvojradovým zapínaním.
  • Tento strih krásne vyváži hornú a dolnú časť tela a zároveň poskytne dostatok priestoru v oblasti ramien a paží, aby ste sa cítili pohodlne.

Silnejšia postava

  • Ak máte silnejšiu postavu, hľadajte saká v klasickom rovnom strihu s jednoduchým jednogombíkovým alebo dvojgombíkovým zapínaním.
  • Tieto strihy vám poskytnú dostatok priestoru v oblasti hrudníka a pása, zároveň však pôsobia uhladene a štíhlo vďaka jednoduchým líniám.
  • Vyhnite sa príliš voľným alebo príliš tesným strihom, ktoré by mohli pôsobiť nelichotivo.

Zvoľte si správnu dĺžku saka podľa vašej výšky

damske sako

Okrem strihu je pri výbere saka dôležitá aj jeho dĺžka. Správna dĺžka saka dokáže opticky predĺžiť alebo skrátiť postavu, a tak je kľúčové zvoliť si dĺžku, ktorá bude lichotivá vzhľadom na vašu výšku. 

Všeobecne platí, že sako by malo siahať do polovice zadku, čo je asi v strede medzi pásom a rozkrokom.

Pre väčšinu žien je ideálna dĺžka saka tesne pod bedrovú kosť, čo je približne v úrovni prvého kĺbu palca, keď voľne spustíte ruky pozdĺž tela.

Pre ženy s nízkou postavou je ideálne sako ktoré končí mierne nad bedrovými kosťami alebo, skrátené sako v kropnutej verzii, pretože opticky predlžuje trup a vytvára dojem vyššej postavy. 

Vyššie ženy môžu nosiť aj dlhšie saká, ktoré siahajú až do polovice stehien, no stále by mali pôsobiť vyvážene k ich postave.

Venujte pozornosť šírke ramien a dĺžke rukávov

Pri výbere saka je okrem strihu a dĺžky dôležité zamerať sa aj na detaily, ako sú šírka ramien a dĺžka rukávov. Tieto zdanlivo drobné prvky dokážu významne ovplyvniť celkový dojem z outfitu a pohodlie pri nosení.

 Šírka ramien:

Sako by malo mať správne padnúce ramená, ktoré nadväzujú na líniu vašich vlastných ramien bez viditeľných vačkov či záhybov.

Príliš široké ramená môžu pôsobiť neproporčne a pridávať na objeme, zatiaľ čo príliš úzke ramená budú sako naťahovať a vytvárať neestetické záhyby.

Všeobecne platí, že šev rukávu by mal začínať na vrchole ramena a plynule nadväzovať na líniu ruky.

Dĺžka rukávov:

Správna dĺžka rukávov je taká, pri ktorej rukáv končí približne pri zápästnej kosti, keď máte ruku voľne spustenú pozdĺž tela.

Pri ohnutí ruky by sa mala manžeta košele mierne vykuknúť spod rukávu saka (cca 1-1,5 cm).

Príliš krátke rukávy pôsobia neproporčne a môžu opticky skracovať ruky, zatiaľ čo príliš dlhé rukávy budú pôsobiť neupravene a nezastrčená manžeta košele bude rušivým prvkom.

Zvoľte si tvar klôp a počet gombíkov podľa príležitosti a osobného štýlu

damske sako

Tvar klôp a počet gombíkov na saku sú detaily, ktoré dotvárajú celkový charakter outfitu a môžu podčiarknuť váš osobný štýl. Pri výbere saka zvážte, na akú príležitosť ho plánujete nosiť a aký dojem chcete vytvoriť.

Typy klôp:

Špicaté klopy pôsobia formálnejšie a hodia sa skôr na spoločenské udalosti alebo do pracovného prostredia s dress code.

Zrezané klopy sú najčastejšie a najuniverzálnejšie, vhodné na bežné nosenie aj menej formálne príležitosti.

Šálové klopy majú zaoblený tvar a pôsobia elegantne a sofistikovane, často sa využívajú na večerné saká alebo smokingové saká.

Počet gombíkov:

Jednogombíkové saká pôsobia neformálne a moderne, hodia sa skôr na voľnočasové aktivity alebo menej formálne pracovné prostredie.

Dvojgombíkové saká sú klasickou a najrozšírenejšou voľbou, vhodnou na väčšinu príležitostí od pracovných stretnutí až po spoločenské udalosti.

Trojgombíkové saká pôsobia konzervatívnejšie a formálnejšie, hodia sa najmä do pracovného prostredia s prísnym dress code.

Výberte si sako podľa spôsobu zapínania

damske sako

Spôsob zapínania saka je jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú celkový vzhľad a štýl outfitu. Či už si vyberiete jednoradové alebo dvojradové sako, každé z nich má svoje špecifické vlastnosti a hodí sa na rôzne príležitosti.

Jednoradové sako:

Jednoradové saká sú všestrannejšie a menej formálne než dvojradové saká, čo z nich robí skvelú voľbu na bežné nosenie do práce alebo na voľnočasové aktivity.

Spravidla majú jeden alebo dva gombíky a štíhlejší, priliehavejší strih, ktorý lichotí väčšine typov postáv.

Jednoradové saká sú vhodné pre štíhle aj plnšie postavy, pretože opticky predlžujú a zoštíhľujú siluetu.

Ak máte menšiu postavu, vyberte si jednoradové sako s jedným gombíkom, ktoré pôsobí kompaktnejšie a nebude vás opticky skracovať.

Dvojradové sako:

Dvojradové saká pôsobia formálnejšie a hodia sa skôr na pracovné stretnutia, spoločenské udalosti alebo na večerné príležitosti.

Majú širší prekrytový diel a spravidla dva rady gombíkov (zvyčajne štyri alebo šesť), ktoré vytvárajú symetrickú líniu a dodávajú outfitu na elegancii.

Dvojradové saká sú vhodnejšie pre vyššie a štíhlejšie postavy, pretože opticky rozširujú ramená a hrudník, čím vytvárajú dojem vyváženejšej siluety.

Ak máte plnšiu postavu, zvoľte dvojradové sako s užším prekrytovým dielom a menším počtom gombíkov, aby pôsobilo štíhlejším dojmom.

Jednofarebné kontra vzorované sako

damske sako

Pri výbere saka je dôležité zvážiť nielen strih, dĺžku a spôsob zapínania, ale aj vzor alebo farbu látky. Výber medzi jednofarebným a vzorovaným sakom môže mať veľký vplyv na celkový vzhľad a štýl vášho outfitu. 

Jednofarebné sako:

Jednofarebné saká sú vysoko univerzálne a ľahko kombinovateľné s rôznymi kúskami oblečenia. Sú ideálnou voľbou na formálne aj neformálne príležitosti.

Poskytujú elegantný a čistý vzhľad, ktorý je vhodný na pracovné stretnutia, pohovory alebo iné formálne udalosti.

Jednofarebné saká, najmä v tmavších odtieňoch ako je čierna, tmavomodrá alebo tmavozelená, môžu opticky zoštíhliť postavu. 

Vzorované sako:

Vzorované saká pridávajú outfitu charakter a štýl. Sú skvelou voľbou, ak chcete vyniknúť a pridať svojmu vzhľadu niečo výnimočné.

Umožňujú zaujímavé kombinácie s jednofarebnými kúskami oblečenia a môžu oživiť inak jednoduchý outfit.

Vzor môže tiež pomôcť zakryť drobné nedokonalosti na postave alebo na samotnom materiáli saka.

Nákupné tipy na výber dokonalého saka

Než sa vydáte na nákupy, tu je zopár záverečných tipov, ktoré vám pomôžu urobiť správne rozhodnutie.

Nebojte sa vyskúšať viac strihov a veľkostí, kým nenájdete to pravé sako, ktoré vám dokonale sadne a v ktorom sa budete cítiť pohodlne a sebavedomo.

Vždy berte do úvahy príležitosť, na ktorú sako potrebujete, a zvoľte zodpovedajúci strih, dĺžku, tvar klôp a počet gombíkov.

Nezabúdajte na svoj osobný štýl a vkus - sako by malo odrážať vašu jedinečnú osobnosť a podčiarknuť vaše prednosti.

V prípade potreby investujte do drobných úprav u krajčíra, ktorý vám môže sako prispôsobiť presne na mieru a docieliť tak dokonalý strih a padnutie.

Nájsť dokonalé sako si vyžaduje čas, trpezlivosť a ochotu experimentovať. Nebojte sa vyskúšať rôzne strihy, farby a materiály, kým neobjavíte to pravé sako, ktoré vám dodá sebavedomie a stane sa neoddeliteľnou súčasťou vášho šatníka.  Ak ste v procese hľadania dokonalého saka dávame vám do pozornosti aj našu ponuku, kde nájdete dámske saká rôznych strihov, farieb a prevedení veríme, že si vyberiete. 

Nezabúdajte, že s dobre padnúcim sakom v správnom strihu a dĺžke, so správne zvolenými detailmi budete vyzerať a cítiť sa skvele pri každej príležitosti.

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com