Vyberáme dokonalú dámsku zimnú bundu, toto musíte vedieť pred kúpou

V zime, keď teploty klesajú pod bod mrazu, sa správna zimná bunda stáva nevyhnutnosťou. Ale nájsť dokonalú bundu, ktorá je nielen teplá, ale tiež trendy a lichotivá pre váš typ postavy, môže byť v celku náročné. S takým množstvom štýlov, materiálov a značiek, ktoré sú dnes na trhu, je hľadanie zimnej bundy úplne vyčerpávajúce. Aby sme vám výber uľahčili pripravili sme pre vás tento článok. Poskytne vám uceleného sprievodcu vo svete dámskych zimných búnd. Pomôže vám nájsť odpoveď na otázku ako nájsť dokonalú zimnú bundu - od porozumenia rôznym typom búnd, cez výber správnej veľkosti, strihu a materiálu, aby vaša nová zimná bunda vyhovovala vášmu štýlu a vaším preferenciám. Takže nech už hľadáte bundu na bežné nosenie do práce, alebo potrebujete niečo teplejšie pre extrémne mrazivé dni, tento sprievodca vás prevedie všetkými dôležitými aspektmi, ktoré by ste mali pri výbere zvážiť.

Dva základné typy zimných búnd

Pri výbere zimnej bundy je dôležité, aby ste pochopili, že na trhu sú dostupné rôzne typy búnd. Každý typ bundy má svoje vlastné charakteristiky a je vhodný do rôzneho počasia a na rôzne situácie. Dnes sa zameriame na dva základné typy a to na prešívané bundy a parky.

Najčastejším typom bundy sú takzvané pufrové, alebo prešívané bundy. Prešívané bundy, sú obľúbeným typom zimnej bundy, ktorý je známy pre svoju jedinečnú nadýchanú estetiku a vynikajúcu schopnosť izolácie tepla.

Charakteristikou prešívaných búnd je ich nadýchaná štruktúra, ktorá je vytvorená pomocou komôr naplnených perím, alebo dnes viac preferovaným syntetickým vláknom. Tieto materiály sú vynikajúce v zachovávaní tepla, čo robí prešívané bundy extrémne teplými. Ďalšou výhodou týchto materiálov je ich ľahkosť, takže aj keď sú tieto zimné bundy objemné, sú zároveň ľahké a pohodlné na nosenie.

Prešívané bundy sú obvykle vybavené kapucňou, ktorá poskytuje ďalšiu ochranu pred chladom, a mnohé modely majú aj vysoko uzatvárateľný golier na ochranu krku. Často majú aj priestranné vrecká, ktoré sú ideálne na uchovávanie drobností alebo na zahriatie rúk.

Štýlovo sú prešívané zimné bundy veľmi rozmanité. Môžete si vybrať z množstva farieb, dĺžok a strihov, od krátkych bikerových štýlov, až po dlhé strihy suplujúce kabáty. Napriek tomu, že apriori sú skôr športového vzhľadu, nájdete ich aj v elegantnejšom prevedení s módnym prešívaním prípadne s kožušinou okolo kapucne. 
Tieto elegantnejšie modely sa dajú ľahko kombinovať s rôznymi štýlmi oblečenia. Celkovo sú prešívané zimné bundy ideálnou voľbou pre tie dámy, ktoré hľadajú teplú a štýlovú bundu, ktorá je zároveň ľahká a pohodlná na nosenie.

 6701_4

Druhým veľmi obľúbeným typom bundy na zimu sú parky. Parka je typ zimnej bundy, ktorá má svoje korene v kultúrach Inuitov žijúcich v Arktíde. Dnešné parky sú modernou verziou tohto tradičného oblečenia a sú navrhnuté tak, aby ponúkali maximálnu ochranu pred chladným a mrazivým počasím.

Hlavným charakteristickým znakom parky je jej strih a použitý materiál. Tieto bundy sú typicky dlhé pod zadok, niekedy až po koleno, čo poskytuje extra teplo a ochranu pre dolnú časť tela. Parky sú tiež známe pre svoju kapucňu, ktorá je obvikle lemovaná pravou alebo umelou kožušinou. Kožušiny môžu tiež lemovať zips prípadne kraje rukávov. Tento dizajn pomáha zachytiť teplo a chrániť tvár pred chladným vetrom a snehom.

Čo sa týka materiálu a konštrukcie, parky sú často vyrobené z vodotesných alebo vodeodolných tkanín a vnútorná časť bundy je zateplená izolačnými materiálmi, ktoré dokonale urdžujú teplo. Vďaka týmto vlastnostiam sú parky ideálne pre extrémne chladné podmienky, ako aj pre vlhké a snehové počasie.

Čo sa štýlu týka, parky sú celkom univerzálne. Hoci boli pôvodne navrhnuté pre praktické účely, dnes sa často vyrábajú v širokom spektre farieb a štýlov, čo z nich robí skvelý doplnok zimného šatníka pre moderné ženy. Najlepšie sa kombinujú v casual outfitoch prípadne so športovým oblečením.

7958 pol_pl_Parka-Zimowa-Anastazja-Czerwona-7275_2

Zimná bunda podľa dĺžky

Pri výbere zimnej budny je tiež veľmi dôležitým aspektom jej dĺžka.  Krátke zimné bundy sú obľúbené pre ich praktickosť. U mnohých žien sú krátke bundy preferované na bežné nosenie. Tieto bundy majú väčšinou dĺžku pod zadok a vďaka tomu poskytujú lepšiu voľnosť pohybu, či komfort pri fizyckých aktivitách. V prípade krátkych búnd nesmieme opomenúť ich úspornosť pri skladovaní. Tým, že nezaberajú veľa miesta, sú ideálne aj na cestovanie. Za ich nevýhodu môžeme považovať, že dokážu poskytnúť menej tepla nakoľko zakrývajú menšiu časť tela, čo môže byť citeľné najmä v extrémne chladnom počasí. 
7946_1 

Dlhé zimné bundy, ktoré sa pohybujú od dĺžky nad kolená až po členky, sú vyhľadávané pre svoju schopnosť poskytnúť maximálnu tepelnú izoláciu. Tieto bundy sú v poslednom období veľmi populárne a sú dostupné v rôznych štýloch a prevedeniach. Dlhé zimné bundy zabezpečia teplo a pohodlie v každom počasí a preto sú ideálne do chladných zimných dní. Za ich nevýhodu môžeme považovať samotnú dĺžku, ktorá môže v určitých prípadoch spôsobovať obmedzenie v pohybe. Sú tiež ťažšie a zaberajú viac miesta, takže sú menej praktické na cestovanie, alebo skladovanie.

 7900

 
Zimná bunda ktorá korešponduje s vaším štýlom
Pri výbere bundy, ktorá sa hodí k vášmu šatníku a osobnému štýlu, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Nielenže chcete bundu, ktorá vás udrží v teple a je funkčná, ale chcete aj niečo, čo sa hodí k ostatným kúskom vo vašom šatníku a vyjadruje váš jedinečný osobný štýl. Ak máte radi trendové kúsky je určite dobré sledovať módne trendy a zimnú bundy vybrať aj s ohľadom na trendovosť. Na druhú stranu mať v šatníku nadčasový model sa vždy hodí.
 
V prvom rade sa zamyslite aký štýl obliekania mate radi. Či preferujete skôr ležérny, elegantný, alebo športový štýl. Toto vám veľmi pomôže pri výbere samotnej bundy. Ak máte radi športový vzhľad, môžete sa rozhodnúť pre klasickú prešívanú bundu. Ak uprednostňujete elegantnejšiu módu, bude sa vám skôr hodiť elegantnejšia zimná bunda s kožušinou, aplikáciami, či zimná bunda v predĺženej dĺžke, ktorá môže vo vašom šatníku nahradiť kabát.
 8241 2 
Pri výbere zimnej bundy je určite jedným z najdôležitejších aspektov farba samotnej bundy. Zamyslite sa nad tým, si čo by mala farba bundy vo vašom šatníku reprezentovať. Ak chcete farbu, ktorá sa hodí k väčšine vašich outfitov, tak si prezrite váš šatník, premyslite si vaše outfity ktoré nosíte najčastejšie a podľa toho, čo by sa vám k tomu najviac farebne hodilo vyberajte farbu bundy. Farbou bundy môžete docieliť aj iné možnosti. Môžete si zabezpečiť do šatníka univerzálny kúsok, alebo skôr niečo v čom v zimných uliciach vyniknete. Čierne, sivé, navy alebo béžové bundy sú všeobecne univerzálne a hodia sa k väčšine outfitov. Naopak červená, zelená, ružová, alebo oranžová budú svietiť a priťahovať pozornosť široko-ďaleko.
 
Pri výbere zimnej bundy sa určite zamerajte na všetky dôležité detaily ktoré od nej očakávate. Nechcete predsa obetovať funkčnosť pred štýlom. Uistite sa, že bunda je dostatočne zateplená a nebude vám v nej zima. Tiež si prezrite či má všetky potrebné funkcie. Napríklad či má dostatočné množstvo vreciek, akým spôsobom je riešené zapínanie, či má náplety na rukávoch, či má sťahovacie šnúrky prípadne povoľovacie zipsy. Ďalším veľmi dôležitým a často riešeným prvkom je kapucňa a jej spôsob uchytenia, alebo aj odolnosť proti vetru a vode.
 bunda (2) bunda (1)
Pri výbere zimnej budny zvážte tiež, akú starostlivosť potrebuje. Niektoré bundy môžu vyžadovať špeciálnu údržbu, ako je čistenie v čistiarni, zatiaľ čo iné môžu byť jednoducho prané v práčke. Ruka v ruke so starostlivosťou idú samotné materiály z ktorých sú zimné bundy vyrobené. Na výrobu zimných búnd sa využívajú rôzne materiály od prírodných materiálov ako je perie či kožušiny, až po syntetické materiály ako je polyester, polyuretan a iné.
 
 
Ako určiť kvalitu bundy: na čo si dať pozor?
Určenie kvality bundy môže byť niekedy náročné, ale existujú určité znaky a detaily, na ktoré by ste mali pri nákupe dbať.

1. Materiál: Kvalitné bundy by mali byť vyrobené z odolných a dlhotrvajúcich materiálov. Pozrite sa na štítky a vyhľadajte vysoko kvalitné  a odolné materiály ktoré vydržia aj nástrany počasia.

2. Švy a stehy: Pozorne sa pozrite na švy a stehy. Mali by byť rovné a čisté, bez viditeľných chýb alebo príznakov rozpadu. Dvojité švy môžu tiež naznačovať vyššiu kvalitu.

3. Výplň: Kvalitná bunda by mala mať dostatočne veľa výplne na to, aby vás udržala v teple, ale nemala by byť príliš ťažká. Zistite, aký druh výplne bunda má a uistite sa, že je vhodná do podmienok, v ktorých ju budete používať.

4. Detaily a doplnky: Zapínania, zipsy a gombíky prípadne nity by mali byť pevné a ľahko sa ovládať. Kapucňa a manžety by mali byť prispôsobiteľné pre maximálne pohodlie a ochranu.

5. Značka a cena: Zatiaľ čo značka a cena nie sú vždy presnými ukazovateľmi kvality, môžu vám dať určitú predstavu. Značka s dobrou povesťou čo sa kvality týka má väčšiu pravdepodobnosť že bude ponúkať lepšie produkty. Nemusí to však byť pravidlo. Aj menej známe značky môžu ponúkať vysoko kvalitný produkt pri ktorom však nepriplácate za značku. Cena môže tiež naznačiť kvalitu - kým niektoré výhodné nákupy môžu byť skvelé, veľmi lacné bundy môžu byť na úkor kvality.

6. Recenzie: Nezabudnite si prečítať recenzie iných zákazníkov. Môžu vám poskytnúť cenné informácie o kvalite bundy, ako aj o tom, ako sa bunda správa po dlhodobom používaní.

Najlepšia bunda pre vás bude tá, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a životnému štýlu. Kvalitná bunda by mala byť nielen teplá a pohodlná, ale tiež by mala byť schopná odolávať testu času.

Záverečné rozhodnutie o tom, akú bundu si vybrať, by malo byť založené na kombinácii vašich osobných preferencií, potrieb a rozpočtu. Je dôležité vybrať si bundu, ktorá je nielen štýlová a lichotí vašej postave, ale ktorá je tiež funkčná a odolná voči počasiu, v ktorom ju budete nosiť. Pamätajte, že investícia do kvalitnej bundy môže byť pomerne vysoká, ale dobrá bunda by mala byť schopná vydržať roky, takže je to investícia, ktorá sa môže oplatiť v dlhodobom horizonte.

 
 
 
 
 
Autor: Alila
Foto zdroj: pinterest.com