Kohútia stopa -základné pravidlá ako ju nosiť ako pravá dáma

Sú módne trendy, ktoré iba takpovediac preletia módnym svetom, ako lavína a už nikdy viac sa neobjavia. Sú však aj také, ktoré v móde zanechajú trvalú stopu a neustále sa do nej vracajú. Príkladom vzoru, ktorý módny svet ovplyvňuje už niekoľko dekád a ktorý zanechal poriadnu stopu je aj generáciami milovaná, kohútia stopa známy aj pod názvom pepito.

Tento vzor je jedným z najikonickejších a časom overených vzorov v histórii módy. Jeho jasné a charakteristické dizajny prinášajú do každého šatníka výrazný element elegancie a sofistikovanosti. Napriek tomu, že kohútia stopa sa môže zdať na prvý pohľad výrazná, s pravým vedením a znalosťami sa môže stať základným stavebným kameňom pre každú dámu, ktorá chce vyzerať štýlovo a elegantne.

Ak aj vy máte radi tento vzor, alebo vás zaujíma ako ho štýlovo zakomponovať do vášho šatníka tak, aby nevyzeral babičkovsky, ale žensky a moderne, máme pre vás niekoľko módnych inšpirácii. Pripravte sa na to, že sa dozviete, ako nosiť kohútiu stopu s gráciou a eleganciou, transformujúc každý váš outfit na dokonalé vyjadrenie dámskej sofistikovanosti.

Čo je kohútia stopa a aká je história tohto vzoru

História vzoru kohútiej stopy siaha až do Škótska 19. storočia, kde sa tento charakteristický dvojfarebný vzor začal pôvodne používať na vlnených tkaninách. Jeho názov vznikol vďaka podobnosti s psími zubami, čo odráža jeho zuborovitý vzhľad. Pôvodne bol tento vzor asociovaný so škótskou nižšou triedou a nosil sa predovšetkým v rurálnych oblastiach. Avšak jeho jedinečná estetika a praktickosť ho časom dostali do popredia módy.

V polovici 20. storočia sa kohútia stopa začala objavovať na módnych mólach, predovšetkým vďaka dizajnérom ako Christian Dior, ktorý tento vzor zahrnul do svojich kolekcií. To znamenalo zásadný obrat od jeho pôvodného vnímania, keďže kohútia stopa sa stala symbolom sofistikovanosti a elegance. Vzor sa postupne stal populárnym nielen v oblečení, ale aj v doplnkoch, domácich dekoráciách a dokonca aj v automobilovom dizajne.

pepito

V 60. a 70. rokoch 20. storočia sa kohútia stopa stala vyjadrením mladistvej rebélie a nekonformizmu, čo prispelo k jej širokej adaptácii a experimentovaniu v rôznych farbách a materiáloch. Tento trend pokračoval aj v nasledujúcich desaťročiach, kde sa kohútia stopa striedavo objavovala na módnych prehliadkach a v kolekciách prêt-à-porter.

S nástupom 21. storočia sa kohútia stopa opäť vrátila do popredia vďaka svojej všestrannosti a schopnosti prispôsobiť sa novým trendom a technológiám tkania. Dizajnéri ju začali interpretovať v rôznych veľkostiach, farbách a materiáloch, čo umožnilo jej ďalšiu evolúciu. V súčasnosti je kohútia stopa vnímaná ako nadčasový vzor, ktorý dokáže byť súčasne tradičný aj moderný, a je milovaný dizajnérmi i ženami na celom svete.

Základné pravidlá použitia kohútej stopy

Začlenenie kohútej stopy do vášho šatníka môže byť vzrušujúcim spôsobom, ako pridať sofistikovanosť a štýl do vašich outfitov. Aby ste to dosiahli s gráciou a uistili sa, že váš vzhľad ostane elegantný a zosúladený, tu sú základné pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať:

  • Začnite s malým: Ak ste nováčikom v nosení kohútiej stopy, začnite malými kúskami alebo doplnkami, ako sú šatky, tašky alebo obuv. Toto vám umožní postupne si zvyknúť na vzor a zistiť sa, ako ho najlepšie kombinovať s ostaným oblečením so svojho šatíka. 
  • Držte zvyšok outfitu jednoduchý: Kohútia stopa môže byť dosť výrazný vzor, preto je dôležité zvyšok vášho outfitu udržať jednoduchý a v neutrálnych farbách. Tým sa vyhnete preťaženiu vášho vzhľadu a necháte vzor vyniknúť.
  • Limitujte počet vzorov: Kombinovanie rôznych vzorov môže byť náročné a môže viesť k nezladenému vzhľadu. Ak sa rozhodnete kombinovať kohútiu stopu s iným vzorom, uistite sa, že sú vzory kompatibilné a nekonkurujú si o pozornosť.
  • Farba a veľkosť vzoru: Vyberajte veľkosť a farbu vzoru, ktorá najlepšie vyhovuje vašej postave a osobnému štýlu. Menšie vzory môžu byť lichotivejšie pre plnšie postavy, zatiaľ čo odvážnejšie, väčšie vzory môžu byť skvelým vyjadrením pre tie ženy, ktoré chcú vyjadriť svoju osobnosť.

pepito (1)

  • Experimentujte s textúrami: Pepito vyzerá úžasne nielen na tradičných tkaninách, ako je vlna alebo bavlna, ale aj na moderných materiáloch, ako je koža, satén alebo syntetika. Hranie sa s rôznymi textúrami môže pridať hĺbku a zaujímavosť vášmu outfitu.
  • Prispôsobte ho svojmu štýlu: Najdôležitejšie je, aby vzor kohútej stopy odrážal váš osobný štýl. Či už preferujete minimalistický prístup alebo radi experimentujete s odvážnejšími kombináciami, dôležité je, aby ste sa vo svojom outfite cítili pohodlne a sebaisto. 

S čím kombinovať kohútiu stopu

Pri výbere správnych farieb a textúr k pepito vzoru je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových aspektov, ktoré vám pomôžu vytvoriť harmonický a esteticky príjemný outfit. 

Zvážte svoju farebnú paletu: Pred výberom vhodných kúskoch so vzorom kohútej stopy premýšľajte o farbách, ktoré už máte vo svojom šatníku. Ideálne je vybrať takú veľkosť a prevedenie vzoru, ktorý dopĺňa vašu existujúcu farebnú schému, aby sa dal ľahko kombinovať s tým, čo už máte.

Kontrast a harmonia: Hľadajte farby, ktoré vytvárajú príjemný kontrast alebo harmonický celok s ostatnými farbami vo vašom outfite. Tradičné čierno-biele prevedenie kohútej stopy môže byť veľmi univerzálne, ale experimentovanie s jeho farebnými variantmi ako sú modro-biela, červeno-čierna alebo dokonca pastelové kombinácie môže priniesť sviežosť do vášho vzhľadu.

pepito

Textúra materiálu: Kohútia stopa vyzerá úžasne v rôznych textúrach, od hladkých a lesklých materiálov, ako je satén alebo hodváb, až po hrubšie a teplejšie textúry, ako je vlna alebo tweed. Zvážte príležitosť a ročné obdobie pri výbere textúry, aby váš outfit pôsobil adekvátne a pohodlne.

Experimentujte s vrstvením: Vrstvenie rôznych textúr a farieb môže pridať hĺbku vášmu outfitu. Napríklad kombinácia hladkého topu so vzorom kohútej stopy v kombinácii s hrubým vlneným svetrom alebo šálom môže vytvoriť zaujímavý a sofistikovaný vzhľad.

Kombinovanie doplnkov ku kohúťej stope

Pri výbere a kombinovaní doplnkov so vzorom kohútej stopy je dôležité myslieť na rovnováhu a harmoniu v celkovom outfite. 

  • Zostávajte v rámci farebnej palety: Aby váš outfit vyzeral upravene, siahnite po doplnkoch, ktoré zodpovedajú alebo dopĺňajú farby vo vašom oblečení. Napríklad, ak máte čierno-biely šál so vzorom kohútej stopy, zvážte čiernu kabelku alebo bielu obuv, aby ste vytvorili harmonický vzhľad.

  • Minimalistické doplnky k výraznému oblečeniu: Ak ste zvolili oblečenie s výrazným pepito vzorom, doplnky voľte jednoduchšie, aby ste predišli vizuálnemu chaosu. Minimalistické kúsky v neutrálnych farbách ako čierna, biela alebo sivá môžu pomôcť k tomu aby outfit pôsobil vyvážene.

pepito (2)

  • Hrajte si s textúrami: Ak chcete pridať vášmu outfitu hĺbku, skúste kombinovať doplnky s rôznymi textúrami. Napríklad, kožená kabelka alebo semišové topánky môžu pridať zaujímavý kontrast k vlnenému kabátu so vzorom kohútej stopy.

  • Kombinácia vzorov s opatrnosťou: Ak sa rozhodnete kombinovať vzor kohútej stopy s inými vzormi, uistite sa, že sú vzájomne kompatibilné a nekonkurujú si. Jednoduchý prúžok, alebo jemný kvetinový vzor môže pekne doplniť pepito vzor v tomto prípade je však dôležité, aby farebne ladili.

  • Ozdobné šperky: Pri výbere šperkov k oblečeniu s pepito vzorom preferujte jednoduché a elegantné kúsky. Delikátne náhrdelníky, náramky alebo pečatné prstene môžu pridať dotyk elegancie bez toho, aby odvádzali pozornosť od vzoru.

Časté chyby pri nosení kohútej stopy

Pri kombinovaní pepitového vzoru sa môžete veľmi ľahko dopustiť zásadných chýb, ktoré môžu spôsobiť, že váš outfit bude namiesto elegantného pôsobiť chaoticky až neupravene. Aby ste tomu predišli, je dobré mať na pamäti niekoľko jednoduchých zásad. 

Jednou z najväčších chýb v súvislosti s pepito vzorom je kombinovanie príliš veľa rôznych vzorov v jednom outfite. Kohútia stopa je sama o sebe dosť výrazný vzor, takže pridávanie ďalších zložitých, alebo konkurujúcich vzorov spolu jednoducho nefunguje.

pepito (3)

Ďalšou dôležitou zásadou je vybrať doplnky a oblečenie, ktoré farebne ladia s kohúťou stopou, aby celkový vzhľad pôsobil harmonicky.

V prípade kohútej stopy platí, že menej je niekedy viac. Prehnané použitie tohto vzoru vo vašom outfite môže byť rušivé. Preto kúsky s kohúťou stopou vyberajte strategicky a kombinujte ich s jednoduchšími kúskami čím docielite vyvážený vzhľad. Pri výbere veľkosti použitého pepitového vzoru myslite na svoju postavu a proporcie. Aby ste si nesprávnym výberom postavu zbytočne nedeformovali.  Menšie vzory môžu byť lichotivejšie pre plnšie postavy, zatiaľ čo väčšie vzory môžu lepšie vyniknúť na štíhlejších siluetách.

Autor: Alila 

Foto zdroj: pinterest