Tipy a triky pre každú ženu: Ako nosiť mini šaty sebavedomo a so štýlom

Mini šaty sú neodmysliteľnou súčasťou šatníka mnohých žien. Tieto šaty dokážu zvýrazniť vaše prednosti, dodať vám sebavedomie a štýlovo vás obliecť od hlavy až po päty. Napriek tomu sa mnohé ženy obávajú nosiť mini šaty, pretože si myslia, že nebudú vyzerať dostatočne elegantne alebo sa v nich nebudú cítiť pohodlne.

V tomto článku vám ukážeme, že nosiť mini šaty s eleganciou a sebavedomím je možné pre každú ženu bez ohľadu na vek, postavu či príležitosť. Prezradíme vám tipy a triky, ako si vybrať tie správne miniaty, ako ich skombinovať s vhodnými topánkami a doplnkami, a ako sa v nich cítiť maximálne pohodlne a sebavedomo či už v pracovnom prostrední, alebo na večernej párty.

Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Mini šaty ako súčasť dámskeho šatníka

Mini šaty sú typ dámskych šiat, ktoré sa vyznačujú svojou krátkou dĺžkou. Obvykle siahajú do polovice stehien alebo vyššie nad kolená, čo z nich robí odvážny a zmyselný kúsok oblečenia. Podľa strihu rozlišujeme viaceré typy mini šiat. Za všetky spomenieme, áčkové mini šaty, puzdrové mini šaty, mini šaty s rukávmi, alebo mini šaty na ramienka. Vôzne strihy si rozoberieme neskôr. 

Mini šaty sa prvýkrát objavili v 60. rokoch 20. storočia ako súčasť módnej revolúcie a odvtedy si udržali svoju popularitu.

Tento štýl šiat je obľúbený pre svoju všestrannosť a schopnosť zvýrazniť ženské prednosti. Mini šaty dokážu opticky predĺžiť nohy a pritiahnuť pozornosť k štíhlemu pásu a krivkám. 

Sú vhodné na rôzne príležitosti, od bežného nosenia cez večierky až po spoločenské udalosti, v závislosti od zvoleného materiálu, strihu a doplnkov.

Venujte pozornosť strihu a dĺžke mini šiat

Vhodne zvolený strih a dĺžka sú pri mini šatách veľmi dôležité. Preto venujte pozornosť týmto dvom aspektom na dosiahnutie vyváženého vzhľadu.

Dĺžka mini šiat by mala byť primeraná príležitosti a vášmu veku. Pamätajte, že príliš krátke šaty môžu pôsobiť vulgárne v každom veku a na niektoré príležitosti sa príliš krátke mini šaty vyslovene nehodia.

Ak máte pekné štíhle nohy nehambite sa ich ukazovať. Mini šaty sú na to priam ako stvorené. Ideálna dĺžka šiat je nad kolenom, alebo do polovice stehien, v závislosti od vašej výšky a proporcií.

V prípade mini šiat sa uistite, že sa v šatách cítite pohodlne a viete sa v nich voľne pohybovať. Pamätajte, že príliš tesné šaty vás môžu obmedzovať v pohybe a spôsobovať nepohodlie pri nosení, čo v konečnom dôsledku vôbec nepôsobí dobre. Každá postava je jedinečná a každá si môže dovoliť určitý strih mini šiat. 

Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Vysoké štíhle ženy si môžu dovoliť všetky dĺžky a strihy mini šiat, no najideálnejšie sú pre nich puzdrové šaty, ktoré zvýraznia ich dokonalú postavu. Ak máte postavu s väčším poprsím sú pre vás ideálne šaty s výstrihom do V, ktoré opticky vyvážia tieto partie. V prípade, že máte širšie boky určite sa zamerajte na áčkové mini šaty, ktoré zjemnia líniu bokov. Pre postavy s širším pásom sú vhodné šaty ktoré opticky zvýraznia prsia a skryjú širší pás. 

Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Ako vybrať mini šaty podľa typu postavy

Mini šaty pre štíhlu postavu 

  • Priliehavé strihy, ktoré zvýraznia krivky a dodajú postave ženské tvary
  • Šaty s výrazným vzorom alebo detailmi, ktoré dodajú postave objem
  • Šaty s volánikmi, riasením alebo nariasenou sukňou pre vytvorenie ilúzie kriviek

Mini šaty pre postavu typu "presýpacie hodiny"

  • Šaty s výstrihom do V, ktorý opticky predĺži krk a vyvažuje proporcie
  • Šaty na ramienka alebo s rukávmi, ktoré poskytujú oporu a zabraňujú nechcenému odhaľovaniu

Mini šaty pre postavu typu "hruška"

  • Áčkové šaty s voľnou sukňou, ktorá zjemní líniu bokov a vyváži proporcie
  • Šaty s tmavšou spodnou časťou a svetlejšou hornou časťou pre optické vyváženie proporcií
  • Šaty s výraznejšou hornou časťou (napríklad s volánikmi alebo výšivkou), ktorá odvedie pozornosť od bokov

Mini šaty pre postavu typu "jablko"

  • Šaty s empire pásom, ktorý zvýrazní prsia a skryje širší pás
  • Šaty s voľnejším strihom v oblasti brucha, ktoré nezväzujú a nekopírujú každú krivku
  • Šaty s vertikálnymi vzormi alebo prúžkami, ktoré opticky predĺžia a zoštíhlia postavu

Mini šaty pre postavu typu "obdĺžnik"

  • Šaty s áčkovou sukňou ktorá vytvorí ilúziu kriviek
  • Šaty s výstrihom do V alebo lodičkovým výstrihom, ktorý opticky predĺži krk a odvedie pozornosť od širšieho trupu
  • Šaty z kvalitných, pevnejších materiálov, ktoré poskytujú oporu a tvarujú postavu

 

Materiál vhodný na mini šaty

Mini šaty môžu byť vyrobené prakticky z akéhokoľvek materiálu. Pri výbere materiálu na mini šaty sa riaďte predovšetkým príležitosťou, ročným obdobím a svojim osobným pohodlím. Na bežné nosenie sú vhodné ľahšie a priedušnejšie materiály ako bavlna alebo ľan, zatiaľ čo na večerné udalosti môžete zvoliť luxusnejšie materiály ako hodváb alebo satén. 

Nezabúdajte tiež na správnu starostlivosť o zvolený materiál, aby vaše mini šaty vydržali dlho a stále vyzerali skvele.

Tu sú niektoré z najvhodnejších materiálov na mini šaty:

Bavlna

  • Ľahká, priedušná a príjemná na pokožku
  • Ideálna pre bežné nosenie a letné obdobie
  • Ľahko sa udržiava a čistí
Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Ľan

  • Prirodzene chladivý a priedušný materiál
  • Ľan je vhodný na letné mini šaty na bežné nosenie
  • Dodáva šatám ležérny a prirodzený vzhľad

Satén

  • Hladký a lesklý materiál
  • Satén je vhodný na večerné a koktejlové mini šaty
  • Dodáva šatám sofistikovaný a zvodný vzhľad

Čipka

  • Romantický a ženský materiál
  • Čipka je ideálna na slávnostné príležitosti a svadby
  • Môže byť kombinovaná s inými materiálmi pre vytvorenie zaujímavých vzorov a textúr

Džersej

  • Pružný a pohodlný materiál
  • Džersej je hodný na bežné nosenie a voľnočasové aktivity
  • Lichotí postave a nevytvára nežiaduce záhyby

Polyester

  • Všestranný a ľahko udržiavateľný materiál
  • Polyester je vhodný na rôzne príležitosti a ročné obdobia
  • Často sa používa v zmesiach s inými vláknami pre zlepšenie vlastností

 

Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Doplnky ktoré pozdvihnú mini šaty


Doplnky sú neoddeliteľnou súčasťou každého outfitu a pri mini šatách to platí dvojnásobne. Správne zvolené doplnky môžu váš vzhľad povýšiť na novú úroveň a dodať mu šmrnc a osobitosť. Pri výbere doplnkov k mini šatám je dôležité zohľadniť príležitosť, farby a štýl šiat.

Jedným z kľúčových doplnkov sú topánky. K mini šatám sa skvele hodia lodičky na vysokom podpätku, ktoré opticky predĺžia nohy a dodajú postave na výške. Na bežné nosenie môžete zvoliť aj balerínky alebo sandále na nízkom podpätku. V chladnejšom počasí sú skvelou voľbou kotníkové čižmy, ktoré outfit s mini šatami posunú do bohémskeho alebo rockerského štýlu.

Kabelka je ďalším dôležitým doplnkom, ktorý by mal ladiť s farbou a štýlom šiat. Na bežné nosenie sú vhodné crossbody kabelky alebo tašky cez rameno, ktoré sú praktické a štýlové zároveň. Na večerné a spoločenské udalosti sa hodia malé listové kabelky alebo clutch kabelky, ktoré dotvárajú elegantný vzhľad.

Šperky sú skvelým spôsobom, ako dodať outfitu s mini šatami osobitosť a lesk. Decentné náušnice, retiazky a náramky sú vhodné na bežné nosenie a do pracovného prostredia. Pre večerné príležitosti môžete zvoliť výraznejšie a trblietavé kúsky, ktoré upútajú pozornosť. Dôležité je však nepreháňať to s množstvom šperkov a zvoliť jeden výrazný kúsok, ktorý bude dominovať.

Ďalšími doplnkami, ktoré môžu váš outfit s mini šatami pozdvihnúť, sú opasky, šatky alebo klobúky. Tenký opasok dokáže zvýrazniť líniu pásu a dodať postave tvar. Šatky a klobúky sú zase skvelým doplnkom na letné obdobie a dodávajú outfitu hravosť a šarm.

Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Mini šaty vo farbách a vzoroch

Farby a vzory sú dôležitou súčasťou výberu mini šiat, pretože dokážu ovplyvniť celkový vzhľad a dojem z outfitu. Pri výbere farby a vzoru mini šiat je dôležité zohľadniť svoj typ pleti, farbu vlasov a očí, ako aj príležitosť, na ktorú sa chystáte.

Pokiaľ ide o farby, univerzálne lichotivé odtiene pre väčšinu žien sú čierna, námornícka modrá, smotanová, červená a tmavozelená. Tieto farby pôsobia elegantne a sofistikovane a hodia sa ako na bežné nosenie, tak aj na večerné príležitosti. Na letné mini šaty sú skvelou voľbou pastelové odtiene ako marhuľová, bledomodrá či mätová, ktoré pôsobia sviežo a žensky.

Výraznejšie farby ako žltá, fuchsiová alebo koralová sú vhodné pre ženy, ktoré sa rady odlišujú a neboja sa byť stredobodom pozornosti. Tieto farby skvele vyniknú na opálenej pokožke a dodajú outfitu s mini šatami hravosť a energickosť.

Čo sa týka vzorov drobné kvetinové alebo bodkované vzory sú nadčasovou klasikou, kvetované mini šaty sa preto hodia na rôzne príležitosti. Geometrické vzory ako pruhy, kohútia stopa alebo káro dodajú outfitu s mini šatami moderný a štýlový nádych. Zvieracie vzory ako leopardí alebo hadí motív zase pôsobia sexi a odvážne a skvele sa hodia na večerné posedenie s priateľmi.

Pri kombinovaní farieb a vzorov je dôležité dbať na vyváženosť a harmóniu. Ak zvolíte mini šaty s výrazným vzorom, doplňte ich jednofarebným vrchným dielom alebo doplnkami v neutrálnych odtieňoch. Naopak, k jednofarebným šatám môžete zvoliť doplnky vo výraznejších farbách alebo so zaujímavou textúrou.

Mini šaty ako voľba na rôzne príležitosti

Mini šaty sú všestranným kúskom oblečenia, ktorý sa dá nosiť na rôzne príležitosti. Všetko závisí od toho, čo si k nim oblečiete, a aký celkový styling si zvolíte.

Bežné nosenie

  • Na bežné nosenie siahnite po mini šatách z pohodlných materiálov ako bavlna alebo ľan
  • Kombinujte ich s ležérnymi topánkami. V lete sú ideálne šľapky alebo balerínky. Vhodnou alternatívou sú aj espadrilky na klinovom podpätku alebo tenisky
  • V chladnejších dňoch ich môžete navrstviť efektným kardiganom alebo štýlovou rifľovkou
  • Outfit doplňte jednoduchými šperkami a crossbody kabelkou
Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Pracovné prostredie 

  • Do pracovného prostredia sú vhodné skôr puzdrové mini šaty v tlmenejších farbách alebo s decentným vzorom ideálne s dĺžkou blížiacou sa ku kolenám
  • Oblečte si k nim sako, alebo blejzer čím docielite formálnejší a profesionálnejší vzhľad
  • Do takéhoto outfitu určite zvolte lodičky s plnou špičkou a outfit doplňte biznis kabelkou

Večerné posedenie s priateľmi

  • Ide o neformálne prostredie a tak si môžete dovoliť siahnúť po mini šatách v žiarivejších farbách alebo s výraznejším vzorom
  • Mini šaty kombinujte so sandálkami na vyššom tenkom podpätku alebo s kotníkovými čižmami
  • Outfit nezabudnite doplniť výraznými šperkami a clutch kabelkou

Svadba alebo spoločenská udalosť

  • Ak sa chystáte na svadbu a chcete si obliecť mini šaty určite odporúčame vybrať si elegantné mini šaty z luxusnejších materiálov ako hodváb alebo čipka
  • Keďže ide o významnú spoločenskú udalosť šaty by v tomto prípade nemali byť príliš krátke, voľte preto skôr mini šaty s dĺžkou okolo kolien
  • K luxusným mini šatám v elegantnom strihu sa jednoznačne hodia štýlové lodičky alebo sandále na vyššom podpätku
  • Aby outfit pôsobil elegantne a upravene doplňte ho decentnými šperkami a malou listovou kabelkou

Letná dovolenka

  • Letné slnečné dni sú ako stvorené na to, aby ste nosili mini šaty. Na takúto príležitosť zvoľte vzdušné letné mini šaty v jasných farbách alebo s kvetinovým vzorom
  • Obujte si  sandále na platforme alebo žabky
  • Aby outfit vyzeral dokonale doplňte ho slamenným klobúkom, slnečnými okuliarmi a plážovou taškou
Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Alila

Zaujímam sa o módu, trendy a všetko čo s tým súvisí. Rada prezentujem seba prostredníctvom módneho vyjadrenia.  Milujem nápadité doplnky, ktoré si aj sama vyrábam. Mojou snahou je radiť iným, aby si oblečenie vedeli užiť so štýlom a nadšením. 

Vyberáme z nášho blogu

Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Midi šaty si získali srdcia mnohých žien, využite ich potenciál a zistite ako ich zakomponovať do svojho šatníka

Či už sa chystáte do práce, na svadbu alebo len tak na prechádzku mestom, midi šaty vám dodajú potrebnú dávku sebavedomia a pôvabu. Pripravte sa objaviť čaro tohto obľúbeného kúsku v dámskom šatníku a zistite, ako môžete využiť jeho potenciál vo svoj prospech.
Mini šaty: Ako ich nosiť s eleganciou a sebavedomím

Buďte ako popoluška. Naučte sa ako nosiť maxi šaty, aby váš outfit vyzeral dokonale

V tomto článku sa spoločne ponoríme do sveta maxi šiat a prezradíme si tie najlepšie triky, ako z nich vyčarovať dokonalý outfit na akúkoľvek príležitosť. Či už sa chystáte na letnú prechádzku pri mori, romantickú večeru vo dvojici alebo na svadbu svojej najlepšej kamarátky, s našimi radami budete v maxi šatách vyzerať vždy neodolateľne. Pripravte sa na malú módnu revolúciu vo vašom šatníku a objavte čaro týchto nadčasových kúskov.