Čo sú culotte nohavice a ako ich správne zakomponovať do vášho šatníka

Ak patríte k milovníkom módy určite vášmu oku neunikli jedny z najuniverzálnejších a najštýlovejších nohavíc, ktoré by si mali nájsť svoje miesto v každom šatníku – dnes bude reč o culotte nohaviciach. Možno ste o nich už počuli, alebo dokonca máte šťastie a vlastníte ich, ale viete, čo presne culotte nohavice sú a prečo si zaslúžia vašu pozornosť? Tieto široké, pohodlné nohavice, ktoré sa zvyčajne končia kúsok pod kolenami alebo siahajú až po členky, sa stali synonymom pre eleganciu a pohodlie. Niet divu, že získali na popularite a stali sa miláčikmi módnych ikon i bežných milovníkov módy po celom svete.

Takže, ak ste pripravení pridať do svojho šatníka kúsok, ktorý je nielen trendy, ale aj nesmierne pohodlný a variabilný, ste na správnom mieste. Poďme spolu objaviť, ako culotte nohavice osviežia váš šatník a ako ich môžete nosiť s dôverou a štýlom.

História alebo kde sa vzali culotte nohavice

culotte nohavice, damske culotte nohavice

História culotte nohavíc siaha hlboko do minulosti a je rovnako zaujímavá ako samotné nohavice. Pôvodne boli culotte nohavice spojené s mužskou módnou výbavou v Európe v 17. a 18. storočí, kde predstavovali krátke nohavice dosahujúce pod kolená, často s bohatými výšivkami a zdobeniami, nosili ich najmä aristokrati. V tej dobe boli znakom bohatstva a sociálneho postavenia.

V období Francúzskej revolúcie sa culottes stali symbolmi politického a spoločenského rozdelenia. "Sans-culottes", čo v preklade znamená "bez culottes", boli revolucionári z radov nižšej a strednej triedy, ktorí odmietali nosiť culottes ako protest proti aristokratickému životnému štýlu a uprednostňovali jednoduché, dlhé nohavice. Tento termín sa postupne stal synonymom pre revolučné ideály a rovnosť.

Pokiaľ ide o moderné culotte nohavice, ich návrat na módnu scénu možno datovať do 20. storočia, keď sa začali objavovať ako súčasť dámskeho odevu. V 30. a 40. rokoch 20. storočia boli culotte nohavice považované za odvážny a progresívny kúsok, ktorý ženám umožňoval väčšiu voľnosť pohybu a bol praktickejší, než tradičné sukne. V týchto desaťročiach sa culotte nohavice stali populárnymi najmä medzi ženami, ktoré aktívne športovali alebo sa chceli obliekať pohodlnejšie, a zároveň zachovať určitú mieru formality.

V 70. a 80. rokoch 20. storočia culotte nohavice zažili ďalší renesančný moment, keď boli súčasťou trendu širokých a uvoľnených strihov, ktoré dominovali tejto ére. V posledných rokoch sme svedkami opätovného vzkriesenia culotte nohavíc ako flexibilného a štýlového kúsku, ktorý sa dá ľahko kombinovať s rôznymi topmi a topánkami, aby vyhovoval rôznym príležitostiam - od formálnych po neformálne.

Súčasný trend culotte nohavíc reflektuje stále sa meniace požiadavky na dámsku módu, kde dominujú kľúčové slová pohodlie, štýl a univerzálnosť. Moderné culotte nohavice sú dostupné v rôznych materiáloch, od ľahkých letných tkanín, ako je ľan a bavlna, po teplejšie varianty z vlny a teplákoviny či dokonca rifľoviny čo ich v kombinácii s vyššími čižmami umožňuje  nosiť počas celého roka.

Charakteristické znaky culotte nohavíc

culotte nohavice, damske culotte nohavice

Culotte nohavice sú charakteristické svojím jedinečným strihom, dĺžkou a širokým rozsahom materiálov z ktorých sa vyrábajú.

  • Strih: Culotte nohavice majú široký a voľný strih, ktorý sa od pása rozširuje smerom nadol. Tento špecifický strih poskytuje nohavicám ich charakteristický vzhľad a umožňuje vysokú úroveň pohodlia pri nosení. Vďaka svojmu uvoľnenému strihu sú culotte nohavice ideálne na rôzne typy postáv, pretože nepadnú príliš tesne a neobmedzujú pohyb.

  • Dĺžka: Jedným z najrozpoznateľnejších znakov culotte nohavíc je ich dĺžka. Typicky končia kúsok pod kolenami alebo siahajú až po členky. Táto neobvyklá dĺžka dodáva nohaviciam ich jedinečný charakter a odlišuje ich od tradičných dlhých nohavíc alebo krátkych šortiek.

  • Materiál: Culotte nohavice sú vyrábané z rôznych materiálov, čo im umožňuje aby boli flexibilným kúskom vhodným na rôzne ročné obdobia a na rôzne príležitosti. Ľahké a priedušné tkaniny ako bavlna, ľan alebo hodváb sú ideálne na letné mesiace, zatiaľ čo teplejšie materiály ako vlna, rifľovina či mendžester sú vhodné pre chladnejšie obdobie.

  • Štýly: Existuje množstvo štýlov culotte nohavíc, ktoré sa líšia podľa materiálu, farby, vzoru a dizajnových detailov, ako sú opasky, zipsy alebo gombíky. To umožňuje, aby sa culotte nohavice ľahko prispôsobili rôznym osobným štýlom a príležitostiam, od neformálnych po formálne.

  • Univerzálnosť: Vďaka ich štýlu a pohodliu sú culotte nohavice mimoriadne univerzálne. Dajú sa nosiť s mnohými druhmi obuvi, od tenisiek až po vysoké podpätky, a kombinovať s rôznymi topmi, či už ide o jednoduché tričko, elegantnú blúzku alebo teplý sveter, čím vytvárajú rozmanité outfity vhodné na mnohé príležitosti.

Čím sa riadiť pri výbere culotte nohavíc

culotte nohavice, damske culotte nohavice

Pri výbere culotte nohavíc je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových aspektov, aby ste si vybrali ten pravý model, ktorý bude lichotiť vašej postave a bude sa hodiť k vášmu osobnému štýlu.

Aby culotte nohavice lichotili vašej postave, je dôležité vybrať správny strih vzhľadom na váš typ postavy. Ak máte napríklad hruškovitý typ postavy, hľadajte culotte nohavice s vyšším pásom, ktoré vizuálne predĺžia vaše nohy a zdôraznia vašu úzku líniu pása. Pre ženy s jablkovitým typom môže byť lepšou voľbou looser fit, ktorý nepripúta pozornosť k pásu.

Dĺžka culotte nohavíc môže mať veľký vplyv na celkový vzhľad. Vyššie ženy môžu skúsiť dlhšie varianty, ktoré siahajú až po členky, zatiaľ čo nižšie ženy by mali siahnuť po kratších modeloch, aby vizuálne nepreťali svoju postavu.

Pri culotte nohaviciach môžete experimentovať aj s rôznymi asymetriami, prekladmi látky či dokonca volánom po boku čo dodá strihu na zaujímavosti.

Materiál by mal byť vybraný podľa sezóny a príležitosti. Ľahké tkaniny ako ľan a bavlna či viskóza sú skvelé na leto, zatiaľ čo vlnené či jeansové varianty poslúžia v chladnejších mesiacoch. Pokiaľ ide o vzory, jednofarebné culotte nohavice sú univerzálnejšie a ľahšie kombinovateľné, zatiaľ čo vzorované môžu pridať outfitu zaujímavý akcent.

Uistite sa, že culotte nohavice sedia presne podľa vašich rozmerov. Príliš tesné nohavice môžu byť nepríjemné a nevýhodné pre vašu postavu, zatiaľ čo príliš voľné môžu vyzerať neupravene. Vyskúšajte niekoľko rôznych veľkostí a strihov, aby ste našli tie, ktoré najlepšie vyhovujú vášmu telu.

Pred kúpou culotte nohavíc si premyslite, s akými topmi a obuvou ich budete najčastejšie nosiť. Ideálne by mali byť kombinovateľné s viacerými kúskami z vášho šatníka, aby ste ich mohli nosiť na rôzne príležitosti.

Ako zakomponovať culotte nohavice do outfitu

culotte nohavice, damske culotte nohavice

Pri zakomponovaní culotte nohavíc do šatníka je kľúčové myslieť na variabilitu a možnosť vytvárať rôzne outfity na rôzne príležitosti. Tu je niekoľko tipov, ako culotte nohavice šikovne začleniť do vášho šatníka:

Každodenné nosenie: Pre casual look kombinujte culotte nohavice s jednoduchým tričkom alebo topom a doplňte outfit teniskami alebo slip-on topánkami. Tento jednoduchý, ale štýlový outfit je ideálny na víkendové nákupy alebo na kávu s priateľmi.

Do práce s eleganciou: Vytvorte profesionálny vzhľad kombináciou culotte nohavíc s blúzkou alebo s košeľou a celý outfit doplňte sakom čím získate viac formálny dojem. Lodičky alebo elegantné členkové čižmičky dodajú celému outfitu sofistikovanosť. Tento look je perfektný na pracovné stretnutia alebo do kancelárie.

Na večerné príležitosti: Culotte nohavice si môžete obliecť aj na spoločenskú udalosť. V tomto prípade zvoľte kombináciu culotte nohavíc s elegantným topom kľudne aj s metalickým akcentom a celkový look doplňte vysokými podpätkami. Prípadne môžete pridať statement šperky alebo pútavý opasok, aby ste pridali outfitu trochu drámy. Takýto outfit je ideálny na večeru v reštaurácii alebo na spoločenskú udalosť.

Prechodné obdobia s vrstvením: Culotte nohavice sú skvelé aj na jarné a jesenné mesiace, keď je počasie nepredvídateľné. Vrstvite ich s tričkom či topom s dlhým rukávom a doplňte teplým svetrom alebo cardiganom. Kombinovať ich môžete s členkovými topánkami alebo nízkymi čižmami.

Príležitostné športové využitie: Pre relaxačný deň si môžete culotte nohavice obliecť aj s pohodlným, športovým topom a doplniť športovými teniskami alebo slip-on topánkami. Tento pohodlný outfit je ideálny na prechádzku v prírode alebo na relaxačný deň doma.

Aké doplnky zvoliť ku culotte nohaviciam

culotte nohavice, damske culotte nohavice

Pri výbere doplnkov k culotte nohaviciam je dôležité myslieť na celkovú harmóniu a proporcie outfitu. Tu sú niektoré tipy, ako si vybrať správne doplnky:

Topánky

Ak zvažujete aký tip obuvy by sa hodil ku culotte nohaviciam sú to jednoznačne lodičky alebo celkovo topánky na vysokých podpätkoch ktoré krásne vyniknú v kombinácii so skrátenou dĺžkou nohavíc. Tiež vám opticky predĺžia posvatu a vaše nohy budú pôsobiť štíhlejšie. 

Ku culotte nohaviciam sú skvelou voľbou aj tenisky alebo slip-on topánky. Tento typ obuvy dodá outfitu viac casual vzhľad a zabezpečí pohodlie počas celého dňa. Navyše kombinácia culotte nohavíc s teniskami, či mokasínami je nie len štýlová ale navyše pôsobí mladistvo a uvoľnene. 

Čo sa doplnkov týka ak majú culotte nohavice vyšší pás, skúste pridať opasok. To pomôže zvýrazniť váš pás a dodá outfitu definíciu.

Kabelky

V prípade kabeliek skvelou voľbou ku culotte nohaviciam sú cross-body tašky a elegantné kabelky. Tieto doplnia váš outfit bez toho, aby od neho odvádzali pozornosť. Vyberte si jednoduchý, elegantný dizajn alebo kúsok, ktorý pridá farbu alebo textúru.

K pracovnému outfitu sú vhodné veľké tote tašky, keď potrebujete viac priestoru na vaše každodenné potreby.

Šperky

Vyberte si statement šperky alebo viac jemné a minimalistické kúsky v závislosti od vášho outfitu a príležitosti. Dlhý náhrdelník môže pomôcť opticky predĺžiť vašu siluetu, zatiaľ čo výrazné náušnice môžu pridať štýlový akcent. Eleganciu a sofistikovanosť môžete doplniť aj vhodne zvolenými hodinkami alebo náramkami.

Ak vás zaujali tieto trendové nohavice určite skúste nájsť model ktorý dokonale zapadne do vášho šatníka. Možností je veľa stačí iba zvoliť ten správny model a potom si už iba užívať výhody tohto skvelého módneho kúsku.

Autor: Alila

Foto zdroj: pinterest.com