Odtiene, ktoré budú kraľovať sezóne jar/leto 2024: Top 10 farieb o ktorých musíte vedieť

S príchodom každej novej sezóny sa nám naskytá vzrušujúca príležitosť premeniť náš šatník a vniesť do neho čerstvú energiu a nové trendy. Jar a leto sú synonymom pre obnovu, sviežosť a farby, ktoré nás obklopujú vo svete prírody. A práve tieto obdobia nám dávajú ideálny dôvod, aby sme sa pozreli na to, aké nové odtiene a palety budú dominovať v módnom svete.

Spoločnosť Pantone, uznávaná globálna autorita v oblasti farieb, každoročne predstavuje farby, ktoré určujú tón najnovších trendov v móde, interiérovom dizajne a ďalších kreatívnych odvetviach. Ich výber farieb na sezónu jar/leto 2024 nás opäť uchvátil, aké vzrušujúce kombinácie a štýly si pre nás prichystali dizajnéri z celého sveta.

V tomto článku sa ponoríme do sveta farieb, ktoré Pantone vybral ako must-have odtiene pre nadchádzajúcu sezónu. Či už hľadáte inšpiráciu na osvieženie vášho šatníka, alebo len chcete byť v obraze o najnovších trendoch, tieto farby vám určite prinesú množstvo nápadov, ako oživiť váše jarné a letné outfity.

# Rooibos Tea

F7

Rooibos Tea je teplý, zemitý odtieň, ktorý nesie v sebe pocit pohodlia a stabilnej elegancie. Tento odtieň je inšpirovaný prírodným tónom rooibos čaju, ktorý je známy svojou bohatou červenohnedou farbou a upokojujúcimi vlastnosťami. Táto farba evokuje spomienky na uvoľnené popoludnia a pohodové chvíle strávené v príjemnej spoločnosti.

Ako ho nosiť:

Rooibos Tea sa dá skvele kombinovať s neutrálnymi farbami ako sú béžová, krémová alebo svetlohnedá, čím vytvoríte sofistikovaný a zároveň pohodlný outfit. Tento odtieň sa vynikajúco hodí na kardigány, šaty alebo široké nohavice, ktoré pôsobia veľmi chic a sú ideálne na denné nosenie.

Ak chcete odtieň rooibos tea využiť vo večerných outfitoch, kombinujte ho s tmavšími tónmi, ako je tmavomodrá alebo čierna, čím vytvoríte výrazný kontrast a pridáte vášmu outfitu hĺbku. Prípadne pridajte šperky z ružového zlata alebo bronzové doplnky, ktoré ešte viac zvýraznia teplé tóny tejto farby.

Rooibos Tea je tiež skvelý odtieň na doplnky, ako sú kabelky, šály alebo obuv. V kombinácii s jednoduchým outfitom môže pridať zaujímavý akcent a dodať celkovému vzhľadu punc originality.

# Orangeade

F9

Orangeade je živý a energický odtieň oranžovej, ktorý okamžite pritiahne pozornosť a vyžaruje pocit radosti a optimizmu. Táto farba je ako osviežujúci letný nápoj, ktorý dodáva energiu a zároveň pôsobí veľmi pozitívne na náladu. Je to odtieň, ktorý symbolizuje dobrodružstvo a nebojácne prejavovanie osobnosti. Je ideálny pre tých, ktorí chcú svojím outfitom vyjadriť silnú a nezávislú stránku svojej osobnosti.

Ako ho nosiť

Orangeade je skvelý na oživenie denného outfitu, najmä v kombinácii s ľahkými a vzdušnými materiálmi. Skombinujte ho s bielymi alebo svetlosivými kúskami čím docielite svieži a letný vzhľad. Tento odtieň sa skvele hodí na topy, šaty alebo doplnky, ktoré dodajú vášmu vzhľadu veselý nádych.

Na večerné príležitosti môžete Orangeade kombinovať s tmavšími farbami ako sú tmavomodrá, čierna alebo hlboká zelená, čím vytvoríte výrazný a zároveň elegantný kontrast. Odvážne kombinácie s metalickými alebo lesklými materiálmi môžu váš outfit povýšiť na úplne novú úroveň.

Ak ste ešte stále opatrní voči noseniu takýchto výrazných farieb, začnite s Orangeade ako doplnkom. Kabelka, topánky alebo dokonca výrazné náušnice v tejto farbe môžu byť skvelým spôsobom, ako pridať trochu farby k neutrálnejším outfitom.

# Watercress

F10

Watercress je svieži a živý zelený odtieň, ktorý pripomína čerstvosť a energiu prírody. Táto farba evokuje obrazy zelených lúk a zelene, symbolizujúc nové začiatky a rast. Je to odtieň, ktorý prináša do každého outfitu pocit obnovy a je perfektný pre tých, ktorí chcú svojmu vzhľadu dodať sviežosť a živelnosť.

Ako ho nosiť

Watercress je ideálny na vytvorenie sviežeho denného outfitu. Kombinujte ho s bielou alebo pastelovými farbami pre jemný a harmonický vzhľad. Tento odtieň sa skvele hodí na letné šaty, blúzky alebo dokonca ako farebný akcent na doplnkoch ako sú kabelky alebo šatky. Ľahké a vzdušné materiály ako ľan alebo bavlna ešte viac podčiarknu prírodný charakter tejto farby. 

Aj keď je Watercress primárne sviežou dennou farbou, dá sa skvele využiť aj pre večerné príležitosti. Skombinujte ho s tmavšími a luxusnejšími materiálmi ako je hodváb alebo satén, aby ste vytvorili potrenbý kontrast. Akcenty zlatých šperkov môžu pridať nádych elegancie a sofistikovanosti.

# Desert Flower

F1

Desert Flower je jemný, no výrazný ružový odtieň, ktorý očarí svojou nežnosťou a ženskosťou. Táto farba je inšpirovaná kvetmi, ktoré prekvitajú v púštnom prostredí, symbolizujúc krásu a životaschopnosť aj v náročných podmienkach. Je to odtieň, ktorý vyjadruje jemnosť a zároveň silu, a dokáže pridať sofistikovaný dotyk každému outfitu.

Ako ho nosiť

Desert Flower je ideálny na vytvorenie romantického a ženského denného outfitu. Skombinujte ho s ľahkými a vzdušnými materiálmi, ako je šifón alebo hodváb, na šatách alebo blúzkach. Tento odtieň sa nádherne dopĺňa s pastelovými farbami alebo s neutrálmi farbami, ako je biela, béžová, alebo svetlosivá, čím vytvoríte jemný a svieži vzhľad.

Na večerné príležitosti môžete Desert Flower kombinovať s tmavšími alebo viac sýtenými farbami, ako je tmavomodrá alebo smaragdová, pre vytvorenie hlbšieho a dramatickejšieho kontrastu. Doplnky v metalických odtieňoch, ako sú zlato alebo striebro, môžu outfitu pridať luxusný nádych.

# Chambray Blue

f2

Chambray Blue je pokojný a uvoľnený modrý odtieň, ktorý pripomína jasné letné nebo a voľnosť, ktorú prináša. Táto farba je synonymom pre pohodu a uvoľnené dni strávené na slnku. Je to odtieň, ktorý vyvoláva pocit mieru a harmonie, a je ideálny pre tých, ktorí uprednostňujú uvoľnený, no zároveň štýlový vzhľad.

Ako ho nosiť

Chambray Blue sa skvele hodí na každodenné nosenie, najmä v kombinácii s inými svetlými a vzdušnými farbami, ako je biela alebo pastelová žltá. Tento odtieň je perfektný na letné šaty, košele alebo ľahké svetre, ktoré pôsobia veľmi sviežo a pohodlne. Materiály ako ľan a bavlna ešte viac zvýraznia uvoľnený charakter tejto farby.

Na večerné príležitosti môžete Chambray Blue kombinovať s tmavšími tónmi, ako je námornícka modrá alebo čierna, čím vytvoríte sofistikovaný kontrast. Tento odtieň sa tiež nádherne dopĺňa s metalickými doplnkami, ako sú strieborné alebo zlaté šperky, ktoré dodajú vášmu outfitu nádych elegancie.

Chambray Blue je vynikajúci aj na doplnky - od kabeliek až po šatky a obuv. Tieto prvky môžu pridať jemný, no výrazný akcent k inak jednoduchému outfitu, čím ho oživia a dodajú mu osobitý charakter.

# Pastel Lilac

F8

Pastel Lilac je mäkký, snový odtieň fialovej, ktorý prináša do každého outfitu pocit pokojnej elegancie a romantiky. Tento jemný odtieň evokuje obrazy jarných kvetov a prvých teplých slnečných lúčov, ktoré prebúdzajú prírodu k životu. Je to farba, ktorá symbolizuje ženskosť a jemnosť, a je ideálna pre tých, ktorí chcú svojmu vzhľadu dodať nádych sofistikovanosti a nehy.

Ako ho nosiť

Pastel Lilac je vynikajúci na vytvorenie jemného a ženského denného outfitu. Kombinujte ho s inými pastelovými tónmi, ako sú bledoružová, mätová alebo svetlomodrá, pre nežný a svieži vzhľad. Tento odtieň sa skvele hodí na šaty, blúzky alebo ľahké svetre, ktoré pôsobia veľmi elegatne a jemne. Materiály ako šifón, hodváb alebo jemný úplet ešte viac podčiarknu jeho snový charakter.

Na večerné príležitosti môžete Pastel Lilac kombinovať s tmavšími alebo viac sýtenými farbami, ako sú hlboká fialová, šedá alebo čierna, čím vytvoríte zaujímavý kontrast a pridáte outfitu hĺbku. Doplnky v metalických odtieňoch, ako sú striebro alebo ružové zlato, môžu outfitu pridať punc luxusu.

Ak uprednostňujete subtilnejšie využitie farieb, použite Pastel Lilac na doplnkoch.Tento odtieň môže oživiť a osviežiť neutrálny outfit a pridať mu nádych farby a jemnosti bez toho, aby bol príliš dominantný.

# Marlin

F3

Marlin je hlboký, nádherný modrý odtieň, ktorý vyvoláva pocit dôvery a stability. Tento odtieň je inšpirovaný mohutným a elegantným morským plazom, ktorý sa pohybuje s gráciou a silou v otvorenom oceáne. Farba Marlin symbolizuje hĺbku a pokoj morských hlbín a je ideálna pre tých, ktorí hľadajú v svojom šatníku odtiene, ktoré vyjadrujú silu, dôveru a sofistikovanosť.

Ako ho nosiť

Marlin je perfektný na vytvorenie elegantného a sofistikovaného denného outfitu. Kombinujte ho s ľahšími farbami ako je svetlosivá, krémová alebo biela, aby ste vytvorili jasný kontrast a zároveň zachovali určitú ľahkosť a sviežosť. Tento odtieň sa skvele hodí na sako, nohavice alebo elegantné šaty, ktoré pôsobia profesionálne a štýlovo. Materiály ako vlna, bavlna alebo hodváb ešte viac zvýraznia eleganciu tohto odtieňa.

Na večerné príležitosti môžete Marlin kombinovať s tmavšími a intenzívnejšími farbami, ako sú čierna, tmavomodrá alebo hlboká fialová, čím vytvoríte sofistikovaný a dramatický vzhľad. Marlin je odtieň, ktorý prináša do šatníka pocit dôvery, sily a sofistikovanosti. Jeho schopnosť kombinovať sa s rôznymi farbami a materiálmi ho robí ideálnym výberom na rôzne večerné príležitosti. 

# Lemon Drop

F4

Lemon Drop je osviežujúci, živý žltý odtieň, ktorý prináša svetlo a veselosť do každého outfitu. Táto farba je ako slnečný lúč, ktorý preniká cez mraky - prináša optimizmus, energiu a pocit šťastia. Je to odtieň, ktorý symbolizuje mladosť, kreativitu a nekončiacu chuť do života. Je ideálny pre tých, ktorí chcú svojím vzhľadom vyjadriť pozitívnu energiu a odvahu vyniknúť.

Ako ho nosiť

Lemon Drop je perfektný na rozjasnenie vášho denného outfitu. Kombinujte ho s ľahkými a vzdušnými materiálmi, ako je bavlna alebo ľan, v kombinácii s bielou, svetlomodrou alebo dokonca pastelovými tónmi pre nežný, no výrazný kontrast. Tento odtieň sa skvele hodí na letné šaty, topy alebo doplnky, ktoré okamžite oživia váš vzhľad a dodajú mu veselý nádych.

Na večerné príležitosti môžete Lemon Drop kombinovať s tmavšími farbami ako je námornícka modrá, čierna alebo hlboká fialová, čím vytvoríte zaujímavý kontrast a pridáte vášmu outfitu dramatický efekt.

Ak preferujete subtilnejší prístup k farbám, použite Lemon Drop na doplnkoch, ako sú kabelky, obuv alebo bižutéria. Tieto jasné akcenty môžu oživiť a osviežiť akýkoľvek outfit, pridávajúc mu sviežosť a dynamiku.

# Mint

F5

Mint je chladný, osviežujúci zelený odtieň, ktorý prináša do každého outfitu pocit čistoty a nového začiatku. Táto farba evokuje obrazy jemnej jarnej zelene a sviežosti, ktorá sa spája s prvými teplými dňami roku. Je to odtieň, ktorý symbolizuje obnovu a pohodu, ideálny pre tých, ktorí hľadajú v svojom šatníku farby, ktoré vyžarujú mladosť, sviežosť a ľahkosť.

Ako ho nosiť

Mint je ideálny na vytvorenie sviežeho a ľahkého denného outfitu. Skombinujte ho s bielou, béžovou alebo ľahkými pastelovými tónmi pre jemný a svieži vzhľad. Tento odtieň sa skvele hodí na letné šaty, blúzky alebo ľahké nohavice, ktoré pôsobia veľmi žensky a elegantne. Materiály ako ľan, bavlna alebo jemná viskóza ešte viac zvýraznia sviežosť tohto odtieňa.

Na večerné príležitosti môžete Mint kombinovať s tmavšími farbami, ako sú tmavomodrá, čierna alebo dokonca tmavosivá, čím vytvoríte zaujímavý kontrast a pridáte vášmu outfitu hĺbku. 

# Capri

F6

Capri je svetlý, žiarivý modrý odtieň, ktorý evokuje pocit dovolenky a nekonečného leta. Táto farba pripomína čisté vody talianskeho ostrova Capri, symbolizuje pokoj a prináša do každého outfitu pocit uvoľnenosti a radosti. Je to odtieň, ktorý vyžaruje sviežosť a voľnosť, ideálny pre tých, ktorí chcú svojmu šatníku dodať nádych stredomorského šarmu a bezstarostnosti.

Ako ho nosiť

Capri je dokonalý na vytvorenie ležérneho a sviežeho denného outfitu. Skombinujte ho s inými svetlými a vzdušnými farbami, ako je biela, svetlá béžová alebo pastelová ružová, pre jemný a harmonický vzhľad. Tento odtieň sa skvele hodí na letné šaty, košele alebo ľahké nohavice, ktoré pôsobia veľmi sviežo a pohodlne. Materiály ako ľan, bavlna alebo tenký hodváb ešte viac zvýraznia uvoľnený charakter tejto farby.

Na večerné príležitosti môžete Capri kombinovať s tmavšími alebo sýtejšími farbami, ako sú námornícka modrá, tmavá fialová alebo čierna, čím vytvoríte výrazný kontrast a pridáte vášmu outfitu dynamiku. Táto farba sa skvelo kombinuje so žltým zlatom vďaka čomu získate vzhľad ako afrodita.

 

Ako sme si mohli všimnúť, farby hrajú v našom živote a šatníku neodmysliteľnú úlohu. Predstavené odtiene - od teplého a zemitého Rooibos Tea, cez osviežujúci Lemon Drop až po svieži a uvoľnený Capri - nám ponúkajú širokú paletu možností, ako pridať našej garderóbe sviežosť, štýl a osobitý charakter. Každá z týchto farieb prináša so sebou vlastný príbeh a emocionálny náboj, ktorý nám umožňuje vyjadriť našu osobnosť a náladu.

Autor: Alila

Foto zdroj: Vogue.com