Univerzálny dámsky kabát na prechodné obdobie: Čo by ste mali zvážiť pri výbere?

Viete, aké je to, keď sa počasie nevie rozhodnúť, či chce byť ešte zimné alebo už jarné? Keď ráno mrzne, na obed svieti slnko a večer zase fúka studený vietor? Presne v takýchto situáciách oceníte spoľahlivého parťáka - univerzálny dámsky kabát na prechodné obdobie. Ale pozor, nie je kabát ako kabát! Poďme sa spoločne ponoriť do sveta módy a zistiť, ako si vybrať ten dokonalý kúsok, ktorý vás ochráni pred vrtochmi počasia a zároveň podčiarkne váš jedinečný štýl. Pripravte sa na malé dobrodružstvo plné farieb, strihov a materiálov. Sľubujeme, že na konci tohto článku budete expertkami na výber kabátu, ktorý sa stane neoddeliteľnou súčasťou vášho šatníka. Tak poďme na to!

Materiál: Váš verný spojenec v boji proti počasiu

damsky kabat

Prvým krokom na ceste k dokonalému kabátu je výber správneho materiálu. Je to ako hľanie toho pravého partnera - musí vám sedieť po všetkých stránkach. Vyberať môžete z týchto materiálov:

Vlna to je elegantná klasika, ktorá vás zahreje aj v chladných dňoch. Ale pozor, môže trochu štípať a vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Klasický vlnený kabát je must-have kúskom každého jesenného a jarného šatníka. Vďaka svojej všestrannosti sa hodí ako k elegantným, tak aj k ležérnym outfitom.

Bavlna je príjemná na dotyk a ľahká na údržbu, ale v daždivom počasí vás pred kvapkami neochráni.

Polyester tento materiál je nenáročný a odolný, ale môže pôsobiť trochu umelo. Záleží na vašich preferenciách.

Kašmír je luxusný a jemný, ale aj náročný na údržbu a neraz aj na peňaženku.

Ideálnym riešením pre prechodné obdobie sú kabáty z kombinovaných materiálov, ktoré spájajú výhody jednotlivých látok. Napríklad zmes vlny a polyesteru vám poskytne teplo, odolnosť a ľahkú údržbu v jednom. 

Nájdite dokonalý štýl vášho dámskeho kabátu

damsky kabat

Keď už máte vybraný materiál, je čas zamyslieť sa nad štýlom vášho kabátu. Tieto aspekty môžu výrazne ovplyvniť celkový vzhľad a pocit z nosenia. Tu je niekoľko obľúbených možností:

Jednoduchý strih: Voľba, ktorá sa hodí takmer ku všetkému. Ak máte rady minimalizmus, toto je cesta pre vás. 

Oversize: Voľnejší strih, ktorý pôsobí ležérne a moderne. Skvelý na vrstvenie a skrývanie drobných nedokonalostí.

S opaskom: Typickým príkladom takéhoto kabátu je trench coat nadčasová klasika, ktorá snáď nikdy nevyjde z módy. Trench coat je ideálny na daždivé dni vďaka svojej vode odolnej úprave. Navyše dodá vášmu outfitu nádych elegancie a sofistikovanosti.

Dlhý kabát: Elegantný a sofistikovaný, ale môže byť nepraktický v daždivom počasí. Vhodný skôr do mesta než na prechádzku prírodou.

Krátky kabát: Praktický a pohodlný, perfektný na bežné nosenie. Dobre sa kombinuje s rôznymi outfitmi.

Pri výbere strihu a dĺžky kabátu myslite na svoje proporcie a štýl obliekania. Vyššie ženy si môžu dovoliť dlhšie kabáty, zatiaľ čo nižšie postavy ocenia kratšie strihy. A nezabudnite, že kabát by mal ladiť s väčšinou vášho šatníka, aby ste ho mohli nosiť čo najčastejšie. 

Ako vybrať strih kabátu podľa postavy

damsky kabat

Každá žena je jedinečná a krásna vo svojej vlastnej podobe. Preto je dôležité vybrať si kabát, ktorý lichotí vašej postave a zvýrazňuje vaše prednosti. Tu sú naše tipy pre rôzne typy postáv:

Vyššia postava: Vy, šťastné majiteľky dlhých nôh, si môžete dovoliť takmer akýkoľvek strih. Dlhšie kabáty vám predĺžia siluetu a dodajú eleganciu, zatiaľ čo kratšie strihy podčiarknu vašu štíhlosť. Len si dajte pozor na príliš voľné oversize strihy, ktoré by mohli skrývať vašu peknú postavu.

Atletická postava: S vašimi vyšportovanými ramenami a štíhlym driekom budete vyzerať skvele v kabátoch s opaskom, ktoré zvýraznia váš pás. Vyhnite sa príliš objemným strihom, ktoré by vás mohli opticky zväčšovať. Jednoduché a priliehavé strihy budú pre vás ako stvorené.

Plná postava: V prípade že máte plnšie krivky hľadajte kabáty, ktoré kopírujú vašu postavu, ale nepridávajú objem. A-čkové strihy alebo kabáty s opaskom budú pre vás lichotivé. Vyhnite sa príliš tesným alebo príliš voľným strihom. Dĺžka tesne pod zadok alebo do polovice stehien bude pre vás najvhodnejšia.ň
 
 
Nebojte sa experimentovať s farbami a vzormi - oživte svoj šatník!
damsky kabat
 
Prechodné obdobie je ideálnym časom na hranie sa s farbami a vzormi. Zatiaľ čo v zime často siahame po tmavých a nudných farbách, jar a jeseň nám poskytujú príležitosť vniesť do nášho šatníka trochu života.
 
Na jarnú sezónu sa nebojte siahnuť po jemných odtieňoch béžovej, ružovej, fialovej či bledomodrej, ktoré vás krásne omladia. Na jeseň môžete svoj výber otočiť k výraznejším odtieňom ako horčicová, tehlová či smaragdová tieto zasa pridajú trochu elegancie do vášho outfitu.
 
Ak ste fanúšičkou vzorov, jeseň je ako stvorená pre kockované a kárované vzory. Klasická kohútia stopa, alebo tartanový vzor dodajú vášmu kabátu nádych britského štýlu. Na jar zase môžete vyskúšať kvetinové alebo abstraktné vzory, ktoré podčiarknu hravosť a sviežosť tohto obdobia.
 
Pri kombinovaní vzorov s existujúcim šatníkom sa držte pravidla menej je niekedy viac. Vzorovaný kabát sa najlepšie vyníma v kombinácii s jednofarebnými kúskami. Tak neváhajte a pridajte do svojho života trochu farieb a vzorov!

Myslite na funkčnosť - váš kabát, váš ochranca

 

 

 

 

damsky kabat

Pri výbere kabátu na prechodné obdobie je dôležité myslieť nielen na štýl, ale aj na funkčnosť. Váš kabát by mal byť nielen módnym doplnkom, ale aj verným ochrancom pred nepriazňou počasia. Preto by ste mali zvážiť niekoľko kľúčových vlastností:

Vodeodolnosť: Aj keď to nie je zimný kabát, váš kabát na prechodné obdobie by mal zvládnuť dažďové kvapky. Hľadajte materiály s vodoodpudivou úpravou alebo kabáty s impregnáciou.

Vetruodolnosť: Vietor dokáže byť poriadne nepríjemný, obzvlášť keď sa spojí s dažďom. Kabát s vysokým golierom alebo kapucňou vám poskytne dodatočnú ochranu pred vetrom.

Praktické detaily: Vrecká sú neoceniteľným pomocníkom pri uchovávaní drobností ako mobil, kľúče či peňaženka. Kapucňa zase poslúži ako záchrana pri nečakanej prehánke.

Pamätajte, že funkčný kabát nemusí byť nudný. Mnohé značky ponúkajú štýlové kúsky s praktickými vlastnosťami. Stačí len dobre hľadať a nájdete svoj dokonalý kúsok, ktorý spojí štýl s funkčnosťou. Pretože čo je lepšie ako vyzerať dobre a zároveň sa cítiť pohodlne a chránene?

Investujte do kvality - kabát, ktorý vás bude sprevádzať roky

Možno sa vám zdá, že investovať do kvalitného kabátu je zbytočný luxus. Ale verte mi, oplatí sa to. Kvalitný kabát vás bude sprevádzať niekoľko sezón a jeho cena sa rozloží na množstvo nosení. Navyše, s kvalitným kúskom sa budete cítiť skvele a sebavedomo. Ako teda spoznáte kvalitný kabát?

Materiál: Kvalitné materiály ako vlna, kašmír či prémiová bavlna sú zárukou dlhej životnosti a skvelého pocitu pri nosení. Vyhnite sa lacným syntetickým materiálom, ktoré sa rýchlo opotrebujú.

Spracovanie: Všímajte si detaily ako rovné švy, pevné gombíky a kvalitné zapínanie. Dobre spracovaný kabát vydrží aj intenzívne nosenie.

Pamätajte, že kabát nie je len obyčajný kus oblečenia - je to vaše štýlové brnenie, ktoré vás ochráni pred nepriazňou počasia a zároveň podčiarkne vašu jedinečnosť. Tak sa nebojte experimentovať, hrajte sa s farbami, vzormi a strihmi. Nájdite si kabát, ktorý bude odrážať vašu osobnosť a zároveň vám poskytne pohodlie a ochranu.

Autor: Alila 

Foto zdroj: pinterest.com