Zaručené tipy ako správne udržiavať a čistiť zimnú bundu, aby vám vydržala čo najdlhšie

V zimných mesiacoch sa zimné bundy stávajú neoddeliteľnou súčasťou našej garderóby. Nielenže nás chránia pred chladom, vetrom a snehom, ale tiež nám zabezpečujú komfort a štýl. Ale to sa deje len vtedy, ak ich správne udržiavame a čistíme. Správna údržba je kľúčom k tomu, aby naša bunda vydržala čo najdlhšie a aby si zachovala svoje funkčné vlastnosti. V tomto článku sa pozrieme na spôsobi, ako správne udržiavať a čistiť zimnú bundu, aby vám slúžila čo najdlhšie.

 
Materiál vhodný na výrobu zimnej bundy

bs (5)Na výrobu zimných búnd sa využívajú rôzne materiály od prírodných materiálov až po tie vyrobené synteticky. Každý materiál si vyžaduje špecifický prístup a má preto iný spôsob starostlivosti a ošetrovania.

Jedným z najteplejších materiálov, ktoré sa používajú na výplň búnd je perie. Poskytuje vynikajúcu izoláciu a je veľmi ľahké. Avšak, perie môže stratiť svoje izolačné vlastnosti, keď sa namočí, a môže vyžadovať špeciálnu údržbu, ako je čistenie v čistiarni.

Syntetické výplne, ako je polyester, sú tiež veľmi teplé a majú tú výhodu, že zachovávajú väčšinu svojich izolačných vlastností, aj keď sa mierne namočia. Sú tiež menej náročné na údržbu ako perie a zvyčajne môžu byť prané v práčke.
 
Vlna je prírodný materiál, ktorý poskytuje dobrú izoláciu a je tiež prirodzene vodoodpudivý, čo znamená, že odoláva vode namiesto toho, aby ju absorboval. Vlnené bundy sú často ťažšie ako tie s perím alebo syntetickými výplňami a môžu vyžadovať špeciálnu údržbu. Skôr ako na bundy sa vlna používa na výrobu zimných kabátov.
 

Bavlna je ľahký a pohodlný materiál, ale nie je veľmi vhodná na zimné bundy, pretože keď sa namočí, stráca svoje izolačné vlastnosti.

bs (2)Gore-Tex je vysoko špecializovaný materiál, ktorý je vodotesný, vetruvzdorný a zároveň priedušný. To znamená, že nechá prejsť pot, ale neumožní preniknutiu vode z vonka.

Flíz je veľmi ľahký a priedušný materiál, ktorý poskytuje dobrú izoláciu. Je však menej odolný voči vetru a vode ako niektoré iné materiály. Je ideálny ako vnútorná hrejivá vrstva do zimných búnd.

Prírodné kožušiny, ako je líščia alebo králičia kožušina, sú extrémne teplé a luxusné, ale sú tiež kontroverzné z etických dôvodov a vyžadujú veľmi nákladnú údržbu. Nahradené bývajú syntetickými kožušinami, ktoré sú neraz na nerozoznanie od pravej a zároveň vyžadujú menšie nároky na starostlivosť. V neposlednom rade sú aj menej finančne náročné.

 
Čistenie zimnej bundy
Tak ako ste venovali dostatočnú pozornosť výberu zimnej bundy mali by ste venovať dostatočnú pozornosť aj starostlivosti o ňu. Pred tým než s vašou bundou budete čokoľvek robiť je veľmi dôležié, aby ste si skontrolovali etiketu s pokynmi na údržbu danej zimnej bundy. Tieto pokyny vám poskytnú základné informácie, ako správne postupovať pri čistení vašej bundy. Môžu vám odporučiť pokyny pre pranie v práčke, ručné pranie, alebo dokonca iba profesionálne čistenie. Je veľmi podstatné, aby ste neignorovali tieto pokyny výrobcu, nakoľko samotný výrobca pozná materiály z ktorých je bunda vyrobená a preto vie relevantne posúdiť aj ich starostlivosť. Ignorovanie týchto pokynov môže viesť k poškodeniu bundy, strate farby, alebo poškodeniu tvaru. 
 

Pre dlhú životnosť zimnej bundy je jej čistenie kľúčovým faktorom. Existuje niekoľko vecí, ktoré by sme mali vziať do úvahy.
bs (6)
Zimnú bundu by ste nemali čistiť príliš často, pretože to môže poškodiť materiál a zničiť jej vodoodpudivé vlastnosti. Ideálne je ju umyť raz až dvakrát za zimu, pokiaľ nie je silne znečistená. Nie všetky bundy sú vhodné na pranie v práčke. Pokiaľ je to možné, vždy by ste mali uprednostniť ručné pranie, ktoré je šetrnejšie k materiálu. Ak je bunda vhodná na pranie v práčke, mali by ste vždy dodržiavať pokyny na etikete a nepresahovať teplotu prania a spôsob odstredenia.

Rôzne materiály vyžadujú rôzne metódy čistenia. Napríklad perové bundy môžu byť prané v práčke, ale syntetické bundy môžu vyžadovať profesionálne čistenie inak riskujete zdeformovanie výplne, prípadne zrazenie sa bundy o jednu, či niekoľko veľkostí.

Pri škvrnách je dôležité rýchlo konať. Môžete použiť špeciálne čistiace prostriedky, alebo vyskúšať domáce metódy, ako je napríklad použitie sody bikarbóny, alebo octu. Skvelým tipom na odstránenie škvŕn je žlčové mydlo, ktoré dokáže odstrániť aj odolné škvrny z pevných materiálov. Pri silnejšom znečistení je vhodné bundu odniesť na profesionálne čistenie.

 
Sušenie zimnej bundy
Po dôkladnom a opatrnom čistení je dôležité správne usušiť zimnú bundu, aby sme predišli jej poškodeniu.
 
Hoci sa môže zdať lákavé nechať bundu vyschnúť na radiátore alebo v sušičke, tieto metódy môžu poškodiť materiál a spôsobiť, že bunda stratí svoje izolačné vlastnosti. Niektoré bundy môžu byť sušené v sušičke, ale vždy by sme mali dodržiavať pokyny na etikete. Ak je to povolené, mali by sme sušiť bundu na nízkej teplote a pridať do sušičky plstené loptičky, aby sa výplň napr. perie nezlepilo.
 

Pri sušení zimnej bundy je dôležité vyhnúť sa aj priamemu slnku. Priame slnko môže taktiež poškodiť materiál bundy a spôsobiť, že bunda stratí svoj tvar, alebo farbu. Najlepšie je sušiť bundu v tieni, alebo na rozptýlenom svetle.

Aby bunda nestratila svoj prirodzený tvar a nezdefomovala sa najlepšie je ju sušiť vodorovne na čistom uteráku. Ak je to nutné, bundu môžete občas obrátiť. Druhým tiež vhodným spôsobom sušenia je zavesiť bundu na ramienko. V tomto prípade má možnosť prípadná voda pomaly odtiecť. Sušenie je jednou z najdôležitejších fáz v procese údržby zimnej bundy preto ho netreba podceňvať ak chcete aby ste si mohli vašu zimnú bundu užívať niekoľko sezón.

  

Skladovanie zimnej bundy

bs (7)

Ak ste procesom prania a sušenia prešli na konci sezóny je veľmi dôležité dbať aj na správny spôsob uskladnenia zimnej bundy na nadchádzajúci sezónu. Len tak predídete jej poškodeniu alebo opotrebeniu.

Zimnú bundu by ste mali skladovať v suchom a tmavom mieste, aby ste predišli plesni alebo jej vyblednutiu. Ideálnym miestom je suchá a tmavá skriňa alebo šatník.

Mokrá alebo vlhká bunda môže nabrať plesne, alebo nežiadúci zápach. Pred skladovaním by ste mali vždy bundu poriadne vysušiť až potom ako ste si istí, že je bunda kvalitne usušená môžete ju uskladniť do šatníka.
Aj keď vieme, že najčastejšie ľudia skladujú oblečenie a zvlášť bundy zavesené, aby bunda nestratila tvar, mali by ste ju skladovať zloženú. V tomto prípade by ste mali zabezpečiť, aby na bundu nebol vyvíjaný žiadny tlak. Ten by mohol spôsobiť, že na vašej obľúbenej bunde by ste na jeseň mali otlačené nejaké gombíky, zipsy úchytky a pod., alebo by mohol byť zdeformovaný jej tvar, čo by vás mohlo nemilo prekvapiť. Veľmi dobrým spôsobom uskladnenia zimnej bundy je aj uloženie vo vákuových vreckách. Takto je bunda chránená pred vlhkom aj škodcami a ako bonus nezaberá toľko miesta.

Dúfame, že tento článok vám pomôže lepšie sa starať o vašu zimnú bundu a pomôže vám zachovať jej kvalitu a pohodlie na mnoho rokov. Pamätajte, že jej pravidelná a správna údržba je kľúčom k dlhej a šťastnej "kariére" vašej bundy. Dodržiavajte pokyny na etikete, venujte čas pravidelnému čisteniu a sušeniu a uistite sa, že je správne skladovaná počas letných mesiacov. Táto starostlivosť sa vám vráti v podobe teplej a funkčnej bundy, ktorá vás bude chrániť každú zimu. Takže nech už idete na prechádzku do parku alebo na lyžovačku, vaša bunda bude vždy pripravená. Starajte sa o svoju bundu a ona sa postará o vás!
Autor: Alila
Foto zdroj: pinterest.com